De fototentoonstelling is te zien in winkelcentrum Walburg bij Grand Bras
De fototentoonstelling is te zien in winkelcentrum Walburg bij Grand Bras

Zeventig jaar na dato de ramp in beeld

Kunst en cultuur

De takken piepen tegen de deur en bij het naar buiten gaan slaat de deur door de wind achter mij dicht. Het waait, maar niet zo hard als zeventig jaar geleden toen in de nacht van zaterdag op zondag het heel hard ging stormen en het ook nog springtij was.

Het was een ramp om te herdenken en dat gebeurt ook met een fototentoonstelling in winkelcentrum Walburg bij Grand Bras.

De foto’s vertellen het verhaal
De watersnoodramp van 1953 die in Europa zijn sporen heeft nagelaten en in ons land de aanzet is geworden tot de Deltawerken en een betere verdediging tegen het water. Zwijndrecht en de Zwijndrechtse waard zijn er goed vanaf gekomen met alleen materiële schade. Dat was dankzij de doorbraken bij onze buren in de Hoekse - en Alblasserwaard waardoor de enorme druk en overslaande golven elders de ruimte kregen.

Historische overstromingen
De Zwijndrechtse Waard, die haar vorm kreeg na de St Elisabethsvloed, stond in 1953 op het punt om opnieuw gevormd te worden. Ringdijk en Lindtsedijk hadden het zwaar te verduren. Wie naar de getuigenverslagen luistert en de kranten er op na slaat begrijpt goed dat het weinig gescheeld had of het water had het van de dijken gewonnen.

Een uitzonderlijk weertje
Hoog water was men wel gewend; op het Veerplein zette men regelmatig in de winkels de handel omhoog. Maar dit keer was het toch wel wat meer dan “gewoon“ hoog water. De volle maan, het springtij en de enorme storm die het water uit de Noordzee naar binnen blies en zeer veel slachtoffers maakte in de Hoeksche waard en Zeeland.

Persoonlijke verhalen
De getuigen uit die tijd, jonge mensen  als Biemond uit de Lindt of Schepers van de Bruïnelaan, vertelden in hun verslagen over de storm. Dhr Schepers, later dominee, vertelde hoe hij met een delegatie van Jong Holland thuis waren gekomen laat in de nacht en dat hij gerust was gaan slapen. Zijn ouders van Bakkerij Schepers waren niet thuis en met hoog water vond hij dat niet raar. Hij verwachtte dat ze vanwege het hoge water de trommels met koekjes veilig aan het stellen waren.

Het water sloeg over de dijk
Bij Biemond in de Lindt was het de buurman die ze midden in de nacht kwam wekken. De boerderij van Biemond aan de Lindtsedijk had zwaar te lijden onder het overslaande water. Boer Biemond hield zijn koeien bij elkaar en bleef bij zijn roepende dieren. De schapen die uit de schuur konden, omdat deze open stond door de storm, bleven binnen en bij elkaar. Dit was voor deze dieren dan waarschijnlijk hun redding.

Ondergelopen en beschadigde huizen
De Ringdijk en Lindtsedijk hebben het gehouden, omdat elders de dijken het begaven. De polders en het buitengebied waren ondergelopen en veel huizen liepen schade op. Ook in Heerjansdam was de schade groot en liepen straten onder.
Nieuw leven 
Niet alleen in Hendrik-Ido-Ambacht werd er een baby geboren in die rampnacht, maar ook in Heerjansdam zag een inwoner het levenslicht en behalve deze nieuw geboren baby werd er ook een verloren baby gered door twee jonge Heerjansdammers.

Na de ramp werd er dagen hard gewerkt door de brandweermannen, vertelde Dhr Bergeijk, één van de tien. Ze droogden hun kleding in het gemeentehuis op de verwarming, want thuis was de kachel uitgegaan.

Kom kijken in Walburg bij Grand Bras, we mogen onze strijd tegen water nooit vergeten.

Tekst: Chris Moorman

Afbeelding