Afbeelding

Uniek relikwie bij Ambacht Optiek

Kunst en cultuur

Ze schijnen daar als bakens in de verte
De duizend lampen van het Feyenoord stadion
Vier reuzen als een goliath
Als hoeders van de stad
Symbolen voor ´t hele legioen

Met deze tekst van Peter Koelwijn zingt Lee Towers over Feyenoord en over de vier kenmerkende lichtmasten rondom de Kuip.

Wat heeft dit met een brillenwinkel te maken zou je denken? Niks!
Alhoewel... we spraken Barry, de eigenaar van Ambacht Optiek, en kwamen erachter dat hier een bijzonder verhaal aan vast zit.

“Eind vorig jaar kreeg ik een bericht over een veiling van lampen die in de Kuip zouden hebben gehangen” zo begint Barry zijn verhaal. “Ik ben het gaan uitzoeken en toen bleek dat de 200 lampen die in de periode 1994 – 2022 in de masten dienst hebben gedaan inderdaad geveild werden ten behoeve van de Feyenoord Foundation. Een prachtig doel maar tegelijkertijd een unieke kans om een bijzonder relikwie in bezit te krijgen. Het was nog even spannend toen op 11 december de veiling sloot maar uiteindelijk had ik het hoogste bod op één van de lampen! Het plan om de lamp in de winkel op te hangen was er al voordat de veiling sloot. Ik dacht terug aan de tijd waarin ik mijn opticiensopleiding deed in Rotterdam en op een zondag mijn eerste wedstrijd van Feyenoord in de Kuip meemaakte. Juist die sfeer wilde ik terugbrengen in onze oogmeetruimte. Met hulp van een klant, die jarenlang fotografeerde in de Kuip, heb ik een prachtige foto kunnen bemachtigen waardoor nu de indruk ontstaat dat je vanaf de lichtmast het stadion in kijkt.”

Barry benadrukt dat ook de niet liefhebber zich nog steeds thuis zal voelen in de winkel en dat het vooral bedoeld is om te laten zien dat we niet zomaar een brillenwinkel zijn.

Ambacht Optiek bevindt zich op het Louwersplein achter de Apotheek.

Afbeelding