Hans Schuemie aan het werk in zijn knutselhoekje
Hans Schuemie aan het werk in zijn knutselhoekje

Meer plezier met papier!

Kunst en cultuur

Hans Schuemie werkte tot zijn 25e jaar in de vliegtuigindustrie. Niet vreemd dus, dat zijn speciale aandacht bij het bouwen van papieren modellen vooral uitgaat naar het bouwen van papieren vliegtuigen. Maar naast tal van vliegtuigen van verschillende afkomst en in diverse maten staat zijn hobbykamer vol met papieren modellen van allerhande andere onderwerpen. Elk model heeft zijn eigen verhaal waarover Hans heel smakelijk kan vertellen. 

Hoe het gekomen is 
“Als kind vond ik het al leuk om te zien hoe mijn vader een bouwplaat van de AVRO studio in elkaar zette”, vertelt Hans Schuemie, 82 jaar jong en oorspronkelijk afkomstig uit Den Haag. “Maar na alle mogelijke omzwervingen al meer dan 30 jaar met veel plezier wonend in Ambacht”.
De interesse voor modelbouw zat er dus al vroeg in. Door mijn oorspronkelijke opleiding voor de de vliegtuigindustrie was en ben ik vooral geïnteresseerd in het bouwen van vliegtuigen, maar ook het bouwen van treinen en alles wat daarmee te maken heeft, vind ik erg leuk. Daarnaast heb ik ook veel gebouwen en dieren gemaakt. Vooral vogels, maar ook honden en katten. En de laatste jaren ben ik vooral bezig met het maken van vintage modellen”.

Meer dan 1.200 papieren modellen
Inmiddels heeft Hans in de loop der jaren meer dan 1.200 papiermodellen gebouwd. Zijn hobbykamer staat er vol mee. “Toch zijn ze dat lang niet allemaal. De lol van papiermodelbouw zit hem namelijk in het maken van de modellen. Als ze eenmaal af zijn is die lol er vaak vanaf. Ik heb dan ook al veel modellen weggegeven aan mensen, die zo’n model leuk vonden. En de modellen, die ik niet mooi of interessant genoeg vind om te bewaren sla ik gewoon plat en deponeer ik bij het oud papier”. Van de modellen, die Hans wel bewaart heeft zowat elk model wel een eigen verhaal, waarover Hans smakelijk kan vertellen. Overigens geeft Hans elk model, dat hij gemaakt heeft een volgnummer en een naam, maakt er een foto van voor in zijn plakboek en bewaart de gegevens over het model in een apart computerbestand.

Alleen maar voordelen 
Het papiermodelbouwen als hobby kent volgens Hans alleen maar voordelen. Hij somt op: “Het materiaal is goedkoop. Via internet betrek ik veel bouwplaten uit het buitenland, vooral Polen. Of ik download ze en druk ze zelf af. Dat heeft het grote voordeel, dat je in geval van foutjes gewoon een nieuw exemplaar print. Een tweede voordeel is, dat je geen speciaal gereedschap nodig heb voor deze hobby: “Een schaar, een stanleymesje, papierlijm, een lineaal en een doosje viltstiften, meer heb je niet nodig”. Gespecialiseerde vakkennis zoals die vereist is bij het maken van houten of metalen modellen is ook niet nodig, een beetje handigheid en een vleugje precisie zijn voldoende voor het uitoefenen van deze hobby. “Je moet er natuurlijk wel de nodige tijd aan spenderen, maar dat heb ik voor deze hobby, waar ik zo veel plezier aan beleef zonder meer over”, aldus een enthousiaste hobbyist Hans Schuemie tot slot.

Ook een bijzonder hobby?
Heeft u ook een bijzondere hobby waarover u graag wat wil vertellen, neem dan contact op met weekblad De Brug via een mailtje naar jan@weekbladdebrug.nl of bel naar 078 - 681 27 33. Wij zorgen dan dat een van onze redacteuren bij u langs komt voor een interview en een foto van u met uw hobby.      

Tekst en foto: Jan O’teur