Afbeelding

Psalmen anders in Grote Kerk Dordrecht

Kunst en cultuur

In veel kerken worden elke zondag een of meer van de 150 Psalmen gezongen. In 1773 werden de psalmen in dichtvorm uitgegeven. In een deel van kerkelijk Nederland wordt deze ‘berijming’ nog altijd gezongen. In de meeste protestantse kerken wordt echter een latere versie gebruikt.

De 250-ste verjaardag van de psalmen-1773 was voor de Grote Kerk Gemeente in Dordrecht aanleiding tot een serie zogenaamde leerhuisavonden in het winterseizoen 2023-2024. De psalmen werden steeds vanuit een andere invalshoek benaderd. De serie wordt zingend afgesloten op maandagavond 11 maart van 20.00 tot 22.00 uur in het Mariakoor van de Grote Kerk in Dordrecht. Op deze avond staat de onlangs verschenen bundel Psalmen anders centraal.

Ds. Roel A. Bosch uit Zeist is eindredacteur van deze uitgave. Hij zal een aantal ‘psalmen anders’ inhoudelijk toelichten. Catrien Posthumus Meyjes, cantrix van de Grote Kerk, studeert deze psalmen in met de bezoekers, waarna ze gezongen worden met begeleiding van stadsorganist Cor Ardesch. Ook in andere kerken in Nederland zijn dergelijke avonden georganiseerd.

Omdat deze avond mogelijk ook interessant is voor zangers, koorleiders en andere belangstellenden in Dordrecht en wijde omgeving nodigt de Grote Kerk Gemeente hen van harte uit. De toegang is gratis. Tijdens de pauze is er koffie en thee. Boekhandel Present is aanwezig met een boekentafel. De verschillende uitgaven van Psalmen anders zijn te koop evenals andere boeken over de Psalmen. Wilt u meer informatie? Stuurt u dan een mail naar k.bax@grotekerk-dordrecht.nl.

Afbeelding