Home » Nieuws » Kunst en Cultuur » COV Ridderkerk verrast met uitvoering Weihnachtsoratorium van J.S. Bach

COV Ridderkerk verrast met uitvoering Weihnachtsoratorium van J.S. Bach

COV Ridderkerk verrast met uitvoering Weihnachtsoratorium van J.S. Bach

Regio – Een overtuigend zingend COV Ridderkerk maakte dat de uitvoering van het Weihnachtsoratorium afgelopen zaterdagavond de kroon werd op meer dan een jaar hard werken. Hoewel Bach zelf het werk een oratorium noemt, is het dat niet echt. Het zijn zes cantates die Bach in 1734 schreef voor de zes feestdagen rond de kersttijd. Dirigent Hans Cok koos ervoor om vijf delen uit te voeren. Een grote uitdaging voor het koor alleen al vanwege de complexe meerstemmigheid.

In het openingskoor openbaart de dirigent zijn plan: uptempo en zingen alsof je spreekt. Met een goede Duitse uitspraak laveren de stemmen van de kribbe via Jezus’ besnijdenis naar de Wijzen uit het Oosten. Dat het koor als een veer gespannen was, viel bij het ‘Jauchzet, frohlocket’ nog te horen, vooral bij de hoge noten van de sopranen.

Alt-mezzo Carina Vinke vertolkte ‘Bereite dich Zion’ op een prachtige manier. Met haar warme timbre kwam deze Aria volledig tot zijn recht.

In de hoogte liet de stemming in het orkest vaak te wensen over. Oef, wat klonk het Dordts Kamer Orkest vaak onacceptabel vals. De Sinfonia, als opening van Cantate II was slaapverwekkend. Het publiek bladert in de boekjes en het lijkt alsof ieder voor zich speelt. De landelijke idyllische stemming is ver te zoeken.

De sopraan Heleen Koele bracht haar effectrijke echo-aria ‘Flöst, mein Heiland’ mooi ingetogen en subtiel in de hoogte. Hierbij viel ook de verdienstelijk gezongen echo van een koorlid op.

Tenor Frank Fritschy bleek een echte verrassing. Hij heeft een mooi stemgeluid, goede voordracht en articulatie en wist indruk te maken met zijn rappe zestienden in de aria ‘Ich will nur dir zu Ehren leben’. Dit ondanks de niet altijd zuivere begeleiding.

Met een polyfone exactheid vertolkte het koor het openingskoraal van de vijfde cantate. Vooral de tenoren – hoewel de eerste keer met een misser – kwamen hierin goed tot hun recht. Waar aan het begin de afstemming tussen koor en orkest nog niet optimaal was, kwam de muzikaliteit in het koraal ‘Zwar ist solche Herzensstube’ alsnog tot een geheel.

De bas-bariton Nanco de Vries leverde een respectabele solistische bijdrage in diverse Aria’s. Ook veel waardering verdient de prachtige ondersteunende rol (orgel continuo) van Margriet den Hartog.

Na afloop bleek het talrijke publiek het concert zeer te waarderen met een langdurig applaus. Gesteld mag worden dat COV Ridderkerk o.l.v. Hans Cok, met de uitvoering van het Weihnachtsoratorium een overweldigende prestatie heeft neergezet. Ik kijk uit naar het concert van 21 oktober 2017.

Door: Arie de Korte

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.