Home » Nieuws » Kunst en Cultuur » Met creatief zijn de zee kunnen horen

Met creatief zijn de zee kunnen horen

Marjon met enkele oceandrums
Met creatief zijn de zee kunnen horen
Fotografie: Wim Uithol

Zwijndrecht – Het gaat hier over oceandrums. Nee, het zijn geen schelpen die je aan je oor moet houden om de zee te kunnen horen, maar om door mensenhanden gemaakte trommels. Kunstenares Marjon den Engelsman en Margarita Blom (praktijk Ritme van Evenwicht) houden zich bezig met het maken hiervan en geven ook workshops. Deze drums worden gemaakt in diverse soorten en formaten. Binnen een dag leren de cursisten om een oceandrum te maken en eventueel naar eigen idee te beschilderen.

Marjon den Engelsman, Art & Workshops
Kunstenaar Marjon is gefascineerd door oude culturen en verhalen. Al 30 jaar geeft ze les op diverse niveaus. In haar ‘ATELIER 49’ in Zwijndrecht geeft ze verschillende cursussen en workshops met acrylverf of gemengde technieken. Een onderdeel daarvan is het maken en beschilderen van oceandrums. Marjon, “Er gaat een mooi oud verhaal over het ontstaan van zo’n oceandrum, of het waar is kan ik je niet beloven. Er was een indiaans volk dat leefde aan de kust en dat werd verdreven door een ander volk. De vrouwen namen zaden mee in manden en door die heen en weer te bewegen hoorden ze ineens de zee weer en werd het een instrument om de zee of de klank van de zee bij zich te houden. Ook wij hebben vaak, als we de zee horen, dat het iets heeft van ‘fijn om aan zee te zijn’. De branding, ver weg of dichtbij, kan met stormachtig weer of heel stil, met palmgeruis of hier aan de Noordzee. Voor heel veel mensen is het iets aangenaams om te horen. De klank die je oproept associeert men met bijvoorbeeld een vakantie of een andere ervaring, maar het is ook om het geluid te maken moet je een bepaalde beweging doen. Dat is niet moeilijk, maar je moet het toch wel even leren en omdat te doen heb je al je concentratie nodig. Als je zou willen mediteren, wat veel ontspanning kan geven, wat ook bij yoga vaak gebeurt dat je helemaal de rush van de dag van je af te laten glijden. Dan kan zo’n instrument je helpen dat te doen.” Dus zowel de beweging als het geluid hebben die uitwerking?“ Marjon antwoordde daarop met “Mag ik het je laten horen?” Met gesloten ogen werden achter me diverse soorten golfgeluiden naar mijn hersenpan gestuurd die inderdaad prettig waren en absoluut te associëren zijn met de zee.

Hoe maak je een oceandrum?
Bij Marjon worden alle oceandrums gemaakt van natuurlijke materialen. Het is dan aan de cursist om aan te geven welk formaat en klank men wenst. Vervolgens gaat men aan de slag om uiteindelijk een persoonlijke uitstraling te geven door het te beschilderen als men daar behoefte aan heeft. De beschildering doet niets met de klank, maar maakt het wel heel persoonlijk. “Het is leuk om te maken en het zijn ook aparte cadeaus. Zo schijnt dat het ook bij baby’s heel fijn werkt.”

Voor wie meer wil weten
Op de website van Marjon (marjondenengelsman.nl) staat naast haar schilderwerk ook op een aparte pagina wat meer uitleg over oceandrums. Ze zijn ook te koop en men kan vrijblijvend, op afspraak, langskomen om te kiezen uit het assortiment of om een bestelling te doen.

Tekst: Wim Uithol

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.