Home » Nieuws » Kunst en Cultuur » Eerste Kunsttaxatiedag ARA smaakt naar meer

Eerste Kunsttaxatiedag ARA smaakt naar meer

Eén van de vele taxaties, hier door Paul Dumay
Eerste Kunsttaxatiedag ARA smaakt naar meer
Fotografie: Wim Uithol

Het is altijd, bij een première, de vraag of iets aanslaat of niet. Naast het thema ‘Kunst of Curiosa?’ was er de vraag of er belangstelling was voor een dergelijk evenement

Zwijndrecht – In de editie van 18 januari kondigden we het aan, de eerste Kunsttaxatiedag in Hotel ARA. Afgelopen zondag stond er al ruim voor de opening een rij ‘kunstbezitters’ te wachten die om tien uur van start ging. Schilderijen, boeken, sieraden en andere objecten in dozen of plaids, klaar om door drie deskundigen te worden beoordeeld op echtheid en waarde. Rond drie uur meldde Ank van der Valk al dat het een geslaagde eerste keer was. “Er zijn er nu ongeveer honderd en vijfentwintig geteld en er komen nog steeds mensen binnen lopen.” De taxateurs van Art Dumay hadden, uit ervaring, gesteld dat een bezoekersaantal tussen de honderd en tweehonderd geslaagd kan worden genoemd voor een eerste keer.

Privacy
In tegenstelling tot het Tv-programma, van gelijke strekking, werden de kunstbezitters, op entreenummer, opgeroepen en kregen in een persoonlijk gesprek antwoord op al hun vragen. Prettig voor mensen die met een zeperd waren gekomen, maar zeker ook voor degene die te horen kreeg dat hij of zij een zeer waardevol voorwerp achteloos onder de arm had meegebracht. Zo kon men zelf beslissen om de taxatie voor zich te houden of te delen met anderen.

Paul Dumay, taxateur
Paul legt uit waar zijn bedrijf voor staat. “Wij zijn een kunsthandel uit Nuenen en daar zitten we nu twintig jaar. We taxeren, restaureren en lijsten in. We doen dat in groepsverband en taxeren op locatie. Dat kan zijn bij van der Valk, waar we heel blij mee zijn, maar dat ook zijn een golfclub, een Rotary of een vereniging van ouderen. Daar gaan we dan taxeren met een twee of drietal experts en vertellen we wat iemand binnenbrengt en wat de waarde is. Zo kwam er al vanochtend vroeg iemand met een schilderij van een Dordtse schilder, een mooi koeienschilderij, waar we heel blij mee zijn als iets dergelijks voorbij komt. Er waren veel landschapjes van redelijke meesters bij. Ik heb een schilderij aangenomen voor restauratie van Anthony Veth. Toch allemaal leuke werkjes, variërend van prullaria tot voorwerpen met zo’n acht á negenduizend euro aan waarde.”

Paul Wullems allround taxateur
”Veel mooi zilver gezien vandaag, meer dan ik normaal te zien krijg. Ook een paar gekke curiositeiten als een soort medisch inhaleer apparaat, waarvan ik niet weet wat het precies is, want ik heb zoiets nog nooit gezien.“ Paul heeft er foto’s van gemaakt en zoekt verder naar antwoorden op de gestelde vragen over het instrument. Op de vraag of er veel kitsch bij was antwoord Paul; “Nee, ik zou zeggen fifty/fifty en dat is laag. We maken ook wel mee dat negentig procent geen tot weinig waarde heeft.”

Taxateur Eric Rijnders
”Ik heb een paar hele mooie sieraden gezien. Onder andere uit de Art Deco periode met wit goud, saffier en briljant, erg mooi gemaakt. Een paar heel grappige dingen, zoals een paar koperen stijgbeugels uit de 19de eeuw uit Zuid Amerika. Enorme koloniale dingen. Eric vervolgt; “En heel veel gouden zakhorloges. Ik kan maanden taxeren zonder er een te zien en vandaag kwamen er vier langs.”

Kunsttaxatiedag voor herhaling vatbaar? Ank van der Valk; “Ja, schrijf dat maar op”.

Door: Wim Uithol

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.