Home » Nieuws » Kunst en Cultuur » Expositie Peter Baan in Fotogalerie Zwijndrecht

Expositie Peter Baan in Fotogalerie Zwijndrecht

Expositie Peter Baan in Fotogalerie Zwijndrecht

Peter Baan (1955), woonachtig in Zwijndrecht, toont in de maand januari zijn werk in Fotogalerie Zwijndrecht aan de Rotterdamseweg 126 te Zwijndrecht. Een expositie met de titel: Gedenkplek.

Zwijndrecht – Zijn onderwerpen vindt hij meestal op zijn woon-werk route. Per fiets gaat hij dagelijks naar zijn werk in Dordrecht. Jaar in jaar uit over dezelfde wegen, de brug over, de hoek om, langs het huizenblok, dat rare hek, het stoplicht en het kantoor. Zijn fietstempo is ideaal om de omgeving op zich in te laten werken. In combinatie met de elementen van de seizoenen, de zonsopkomst naar kantoor en op de route visa versa de zonsondergang.

Voor Peter zijn dit de ingrediënten die hem aanzetten tot fotograferen. Geen bijzondere situaties in een achteloos voorbij gaan. Hij fotografeert dezelfde plekken op verschillende dagen. Zo ontstaan meerdere foto’s van één plek met steeds een andere uitstraling en de sfeer van die dag. Als je deze beelden in serie bij elkaar brengt zie je de tand des tijds het werk doen en soms blijft het simpel een cyclus van een ritme.

Maar hij benadert zijn onderwerpen ook wel andersom. Op één locatie op één moment maakt hij meerdere opnamen. Het resultaat is dan ook meerdere foto’s waarin beweging van zijn onderwerp is vastgelegd of variaties van zaken of dingen. Deze foto’s worden vaak in één passe-partout gepresenteerd. Zo ontstaan sequenties die je als kijker actief betrekken bij de beleving van de fotograaf.

Een groot deel van de exposite bestaat uit een serie met de titel Gedenkplek. We kennen ze allemaal wel ergens in onze omgeving, stille getuigen van onheil langs des heren wegen. Peter heeft een jaar lang een herdenkingsplek bij een boom langs de weg gefotografeerd. Een hart met lint, een waxinelichtje, soms een bloemstukje en regelmatig een actuele krant markeren de gedenkplek. De veranderingen in de beelden laten zowel het gebruik als ook de teloorgang van de plek zien. De vraag wat er exact is voorgevallen blijft onbeantwoord maar de kijker kan daar zijn eigen invulling op geven.

De expositie is een aanrader voor wie van tijd, plaats, ruimte, verhaal en chronologie houdt. De letterlijke betekenis van fotografie is schrijven met licht, maar na het zien van deze expositie zou je kunnen zeggen schrijven met licht en tijd.

Fotogalerie Zwijndrecht: 
Rotterdamseweg 126 Zwijndrecht (hoek Koninginneweg).
Open: elke zaterdag in januari (07, 14, 21 en 28) van 11.00 uur tot 16.00 uur.
De toegang is gratis.

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.