Home » Nieuws » Kunst en Cultuur » Fotograaf in de bres voor de kunst(enaars)

Fotograaf in de bres voor de kunst(enaars)

Cees van Meerten
Fotograaf in de bres voor de kunst(enaars)
Fotografie: FotoExpressie

Maar ook het sociale aspect staat hoog in zijn vaandel

Door: Wim Uithol

Hendrik-Ido-Ambacht – Zijn naam is veelvuldig te lezen in de media. Ook in De Brug staan regelmatig foto’s van zijn hand, Cees van Meerten. Dit is dan een vermelding van zijn bijdrage als persfotograaf, maar is slechts het topje van de ijsberg wat betreft zijn activiteiten. Cees doet meer, veel meer op het gebied van kunst, want naast zijn art-foto’s houdt hij zich ook bezig met diverse projecten in samenwerking met anderen. Projecten waar creativiteit en kunst centraal staan en samensmelten met sociale ontplooiing en contacten in de samenleving.

Het KunsThuis
Het KunsThuis is een idee van beeldend kunstenaar Mariëtte Bloem waar een bestuur bestaande uit Mariëtte, Cees en Arie van der Wel, samen de schouders onder zet. Cees vertelt: “De rode draad bij alles wat ik doe, is het koppelen van mensen, zodat er een verbinding ontstaat tussen gelijkgestemde mensen met bepaalde ideeën.” In het KunsThuis komt dit samen. Cees vervolgt: “Het moet een gebouw worden waarin kunst de verbindende factor is voor allerlei mensen uit de bevolking. Dat houdt in dat het iedereen, vooral ook degenen met een afstand tot de arbeidsmarkt, in aanraking wil laten komen met kunst middels workshops, cursussen en dagbestedingen. Of bewoners van de Blije Borgh die eens per maand een dagje uit hebben dat zich richt op kunst. Dat kan zijn door middel van een workshop, maar ook door het bezoeken van een expositie in het KunsThuis, om dat samen met de kunstenaar te bekijken.”

Het is ook de bedoeling dat een aantal kunstenaars zich vestigt in het KunsThuis. Denk aan een werkatelier waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen werken onder begeleiding, een winkeltje, een kunstuitleen, een lunchroom met verstandige gezonde producten gerund door mensen met een beperking onder begeleiding van professionals. Dit om mensen door middel van vrijwilligerswerk te helpen aan een vaste betrekking. “We willen met het KunsThuis zowel jongeren als ouderen en mensen met en zonder werk bereiken. We streven naar diversiteit en onderlinge kennismaking tussen al deze mensen.” Het hele project is een samenwerking van een groot aantal lokale instanties. Het totale plan zal zichzelf, na een opstartfase, financieel moeten gaan bedruipen. Er is een stichting opgericht, die de mogelijkheden onderzoekt. Geïnteresseerden zijn welkom om deel te nemen aan één van de werkgroepen.

Kunstcafé Drechtsteden
Ook een initiatief van Cees. “Het Kunstcafé is opgericht om mensen met elkaar te verbinden en daar nieuwe projecten uit op te starten. Er komen gemiddeld zo’n 25 mensen, die op de eerste zaterdagmiddag van de maand bijeenkomen in de foyer van Cascade. Iedereen die iets met kunst heeft, al is het alleen maar interesse, is welkom. Of je als kunstenaar nu op de kunstacademie bent geweest of niet, dat maakt niets uit. Dus ook mensen die het leuk vinden om met kunstenaars over kunst te praten. Het is overigens geheel vrijblijvend, je bent geen lid en je betaalt ook geen contributie.”

Koningsdag kunstmarkt
“Wat ook voor het eerst plaats gaat vinden, is een kunstmarkt op Koningsdag. Op de grote parkeerplaats van de Schoof komen kramen te staan waar kunstenaars kunstwerken tonen, openstaan voor vragen over hun werk en hun kunstwerken vanzelfsprekend verkopen.” Wij, van De Brug, zullen alle genoemde activiteiten volgen en er in de komende tijd verslag van doen.

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.