Home » Nieuws » Kunst en Cultuur » Het niveau van de kunst geeft de ontwikkeling aan van een cultuur

Het niveau van de kunst geeft de ontwikkeling aan van een cultuur

Het niveau van de kunst geeft de  ontwikkeling aan van een cultuur
Fotografie: Wim Uithol

Bij een telling in 2009 stelde men vast dat er in Nederland bijna 110.000 auteurs en artiesten werkzaam zijn, ofwel 1,3 procent van de totale werkgelegenheid. Schrijvers en kunstenaars, die net als hun voorgangers vele eeuwen lang, zich bezig houden met nieuwe ideeën en stromingen in de kunst.

Afgestudeerd in kunsthistorica met een Master of Arts in moderne en niet-westerse kunst was het haar droom om een bedrijf op te zetten waarbij ze iedereen, van jong tot oud, man en vrouw en alle lagen van de bevolking, meer over kunst zou vertellen. Dit doet ze onder andere door het geven van cursussen over allerlei verschillende onderwerpen uit de kunstwereld, maar ook door het organiseren van bedrijfsuitjes op het gebied van de kunst en cultuur en door het zogenaamde ‘in-huis’ cursussen of workshops. Het voordeel van deze in-huis cursussen of workshops is dat deze bij u thuis gegeven worden en u dus niet het huis uit hoeft en uw gasten in een vertrouwde omgeving meer over kunst te weten komen. Ook het verzorgen van exposities voor onder andere bedrijven en horeca is mogelijk.

In haar woning te Hendrik Ido Ambacht vertelt Kim Helbers-Coret over wat zij in de praktijk doet met haar vergaarde kennis op het gebied van kunst en over wat kunst voor haar en de mensheid betekent. “Na eerst een tijdje rechten te hebben gestudeerd, kwam ik er achter dat dat niet iets voor mij was. Daarna ben ik kunstgeschiedenis gaan studeren en dat vond ik zo leuk dat ik hem in vier jaar helemaal heb gehaald. Daar op volgend heb ik een aantal stages gelopen in musea en dergelijke.”

Was die opleiding breed?
“In het eerste jaar krijg je de basis, dus de oude beeldende kunst, de moderne beeldende kunst, wat kunstnijverheid en beeldhouwkunst. Daarnaast alle buiten westerse culturen. Daarom ben ik ook naar Leiden gegaan om te studeren omdat daar ook dit in het pakket zat.”

Hoe belangrijk is kunst?
“Ik vind dat kunst altijd bepaalt hoe beschaafd je bent, hoe ontwikkeld je bent. Daarom vind ik het ook heel jammer dat er bezuinigd wordt op kunst en cultuur omdat er dus een achteruitgang in die ontwikkeling volgt. Ik vind ook dat er op de scholen veel meer aandacht aan zou moeten worden besteed.”

Hoe is de interesse bij de jeugd als je een lezing geeft?
“Heel verschillend. Het ligt er ook aan hoe je het brengt. Ik probeer altijd met de leeftijd van de doelgroep mee te denken. Dan heb je altijd wel een manier om bepaalde dingen te vertellen en er leuke anekdotes aan toe te voegen. Eigenlijk bij de basis beginnen, het simpel uitleggen en vervolgens het ook vergelijken met dingen die voor hen herkenbaar zijn.”

Wat is kunst?
“Als je dat aan iemand vraagt dan weet niemand dat, niemand kan dat zomaar beantwoorden.””

In het gesprek wordt al snel duidelijk dat haar kennis van de kunstgeschiedenis erg groot is. Zoals verhalen over de rivaliteit tussen Michelangelo en Da Vinci en de karaktertrekken van Rembrandt. Haar verhaalstijl is dan ook zowel boeiend als amusant en zeer zeker iets waar men veel van kan leren over kunst en de geschiedenis ervan. Kim gaat na de vakantie les geven bij Bouquet en ToBe.

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.