Home » Nieuws » Kunst en Cultuur » Janny de Heer presenteert haar boek ‘De Barones’ in Den Brommert

Janny de Heer presenteert haar boek ‘De Barones’ in Den Brommert

Janny de Heer presenteert haar boek ‘De Barones’ in Den Brommert
Fotografie: Wim Uithol

Het verhaal van een vrouw die erfelijk belast door het leven moest gaan

Door: Wim Uithol

H.I.Ambacht – In het gebouw waar Het Historisch Genootschap is gevestigd, vond op donderdag 17 maart de presentatie plaats van het nieuwste boek van Janny de Heer. Een biografische roman die zich afspeelt in en rondom Zwijndrecht, met een tijdlijn die begint rond en in de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal is gebaseerd op het leven van Mijnsje (Mien) Bezemer, die tijdens de presentatie van het boek ook zelf aanwezig was.

De schrijfster
Janny de Heer woonde vier jaar op Curaçao en deed er historisch onderzoek, dat in 1999 resulteerde in haar debuut ‘Landskinderen van Curaçao’, drie historische verhalen in 2015 opnieuw uitgebracht onder de titel Yu di tera / Landskinderen. In 2000 won zij met Vrouw tegen Vrouw de Pipistrellus Proza Prijs. Vanaf 2002 leidde zij de Schrijversgroep in Den Helder; met die groep schreef Janny de Heer de musical Zielsverwanten (gebaseerd op het werk van Annie M.G. Schmidt), die aldaar in 2005 werd opgevoerd in de Schouwburg. In 2008 verscheen Hey buddy de andere voet is voor jezelf, een biografie over Huib Wijnants, die als marineman in de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië o.a. de Japanse bezetting (internering, krijgsgevangenschap, dwangarbeid) meemaakte. In Suriname verrichtte zij uitgebreid historisch onderzoek voor het schrijven van Gentleman in slavernij, een roman over een Duitse immigrant in het 19de eeuwse Suriname, haar eerste boek bij Uitgeverij In de Knipscheer.

De Barones
In een afgeladen ‘Den Brommert’ presenteerde de schrijfster haar laatst uitgebrachte boek ‘De Barones’. Het verhaal van een kind dat in de oorlogsjaren een stempel ‘kind van’ meekreeg. Op vijfjarige leeftijd werd zij het meisje van die foute ouders. Dolle Dinsdag betekent een keerpunt in het leven van Mijnsje (Mien) Bezemer. Amper vijf jaar oud, maar haar jeugd is vanaf deze dag definitief voorbij. In de ogen van anderen is ze voor altijd ‘het kind van’ NSB’ers. Besmet, bezoedeld, fout en onbetrouwbaar. Dat is de buitenwereld. Er is ook een binnenwereld, het gezin. In dat gezin zijn de ouders verbitterd, vooral tegenover de overheid die hun alles heeft afgenomen; hun bezittingen heeft geconfisqueerd, gevangenisstraf heeft opgelegd en stemrecht ontnomen. Dit onrecht zal en moet worden rechtgezet, en daartoe worden ook de kinderen gebruikt, soms tegen het belang van die kinderen zelf in. Op alle mogelijke manieren wordt Mien door haar eigen moeder tegengewerkt als zij iets probeert te bereiken in de maatschappij. Smalend noemt ze haar dochter: ‘de Barones’. Mien moet zich niets inbeelden en niet denken dat het ooit wat met haar worden zal. Hetzelfde gevoel geeft haar later haar echtgenoot, die haar ‘mevrouw’ of ‘zij’ noemt. Hij manipuleert en tiranniseert haar en toont geen enkele vorm van genegenheid.

De presentatie
Door ziekte van burgemeester Jan Heijkoop was wethouder André Flach aanwezig om tegelijkertijd met mevrouw Bezemer een eerste exemplaar te ontvangen uit handen van de schrijfster. De boeken, uitgegeven door uitgeverij ‘In de Knipscheer’ (kleurrijkste uitgever van Nederland voor avontuurlijke lezers) zijn in Ambacht te koop in Den Brommert tijdens de openingsuren van de tentoonstelling en in de betere boekhandel.

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.