Home » Nieuws » Kunst en Cultuur » Jong geleerd is oud gedaan, 16 jarige publiceert boek

Jong geleerd is oud gedaan, 16 jarige publiceert boek

Trots op het eerste exemplaar
Jong geleerd is oud gedaan, 16 jarige publiceert boek

Hendrik-Ido-Ambacht – Waar menig jongere zich naast school bezig houdt met sporten, heeft Mike van Holsteijn daarbij ook nog eens een ander doel bereikt, namelijk het uitgeven van een eigen thriller in boekvorm. Op bezoek in het ouderlijk huis toonde hij ons met trots het eerste exemplaar en beantwoordde de voor de hand liggende vraag hoe hij ertoe was gekomen dit te doen.

De inspiratie
“Dat komt eigenlijk door de serie Prisonbreak van Netfix. Toen dacht ik, dat vind ik een heel leuke serie en ben ik gaan zoeken naar andere ontsnappingsseries en boeken, want dat leek me erg leuk. Alleen kon ik die eigenlijk niet vinden, toen dacht ik van nou, dan ga ik het zelf doen. Toen ben ik begonnen aan dit boek en is ontstaan.” Het idee om te schrijven begon bij hem al op de basisschool. “Ik schreef al kleine verhaaltjes en dat vond ik hartstikke leuk. Door school heb ik er een tijd geen tijd voor gehad en toen dacht ik waarom eigenlijk nu niet.” Het leek hem dan ook heel leuk een eigengemaakt boek in zijn handen te houden met zijn naam erop.

Het schrijven
“In drie of vier maanden tijd had ik het manuscript af en was er voor de zomer vakantie al mee klaar. In de periode hebben docenten het gecontroleerd op spellingsfoutjes en twee maanden geleden is uitgifte procedure begonnen. “ De docenten waren enthousiast over zijn initiatief en vonden het allemaal fantastisch. “De verhalen verzinnen, dat is wat ik er leuk aan vind. Dat er in mijn eigen hoofd een verhaal ontstaat dat ik dan uitwerk.” Zijn basis is de rode draad van het verhaal. Al schrijvende vult hij aan en werkt hij om het verhaal heen om uiteindelijk bij de plot van het verhaal uit te komen.

Het boek
“Er komen een aantal exemplaren in de mediatheek van de school. Ik ga het vooral onder familie en vrienden, maar ook op school verspreiden.” Dit doet hij door boekenleggers, kaartjes en leaflets met reclame voor zijn proza rond te laten gaan. Hij denkt er aan om ook boekhandelaren te interesseren om het in hun assortiment op te nemen. Het boek is ook te bestellen op boekscout.nl op de titel “Onschuldig” en te bestellen bij diverse erkende boekhandels.

Een ervaring rijker
“Ik vond het heel spannend en leerzaam. Je leert natuurlijk om een boek te schrijven, je leert een verhaal te maken, je leert ook veel van de taal, dus ook mijn Nederlandse taal kennis is er door verbeterd. Maar ook hoe het allemaal precies in zijn werking gaat. Eerst moet de spelling goed zijn, daarna wordt het ingestuurd, de cover wordt gemaakt en worden de correctieproeven doorgestuurd zodat je het nog een keer in kunt kijken. Daarna wordt het persklaar gemaakt door boekscoutblog.nl en krijg je het eerst exemplaar.” Het boek is geschreven in de zogenaamde ik-vorm. “Ik vond dat fijner schrijven want dan beleef je het zelf en dan zit je zelf een beetje in het verhaal.”

Volgend boek?
“Dat zit wel in de planning, maar eerst moet ik wat meer mijn aandacht op school richten. Daarna wil wel weer een boek gaan schrijven.”

Tekst en foto: Wim Uithol

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.