Home » Nieuws » Kunst en Cultuur » Kleindochter schrijft boek over gemeentearchitect

Kleindochter schrijft boek over gemeentearchitect

Henny van Rijn-van der Esch
Kleindochter schrijft boek over gemeentearchitect
Fotografie: Wim Uithol

Herinneringen aan het leven, het gezin en het werk van Hendrik van der Esch, architect in Zwijndrecht

Zwijndrecht – Meer dan een jaar onderzoek, in archieven en particulier historische verzamelingen, waren er nodig voordat Henny van Rijn-van der Esch haar boek uit kon geven. Met assistentie van een achterkleindochter van de architect, Henny de Snoo-van Breugel, is er een boekwerk ontstaan over een veelzijdig man, Hendrik van der Esch (8 augustus 1869 – 22 april 1936). In het boek blijkt dat naast een zeer productieve architect hij ook bij veel activiteiten in de gemeente verdienstelijk werk heeft verricht. Hij was betrokken bij de totstandkoming en uitbreiding van scholen, kerken en hij ontwierp huizen en villa’s, zoals Villa Bertha op de hoek van de Burg. De Bruïnelaan/Rotterdamseweg, terwijl de ontwikkeling van de Julianastraat en omgeving ook tot zijn werk behoorde. Zijn werk is nog altijd in Zwijndrecht terug te vinden.

Sloop als aanleiding
Naar aanleiding van de sloop van een door hem ontworpen project is ze zich gaan verdiepen in zijn werk. Dat heeft nu geleid tot een boek met als titel ‘Herinneringen aan het leven, het gezin en het werk van Hendrik van der Esch, architect in Zwijndrecht’. Henny legt uit; “In november 2015 was ik op de Rotterdamseweg waar familie van mij nog steeds woont in mijn geboortehuis en zag dat er een huis werd gesloopt. Ik had als kind altijd gehoord dat dat huizen van opa waren.” Daar werd ze een beetje boos.om. “Waarom moet dat huis nu gesloopt worden?”. Een publicatie in een krant maakte haar duidelijk wat de reden was. Een artikel wat ook in het boek staat afgebeeld.

Eigen herinneringen
”Op zolder lagen altijd allerlei van die tekeningen van opa. Blauwdrukken en gewone ontwerpen. Als klein meisje wilde ik daar poppenhuizen van maken. Dat mocht natuurlijk niet, maar het heeft altijd mijn aandacht getrokken.” Dat is ook een reden geweest waarom ze het boek is gaan schrijven. Tijdens haar speurtocht heeft ze ook een bezoek gebracht aan het gesloopte en inmiddels herbouwde huis. waarvan het resultaat haar niet teleurstelde.

Historie
Haar grootvader kwam vanuit zijn geboorteplaats, Papendrecht, in 1904 naar Zwijndrecht en werd aangesteld als gemeente architect. In deze functie heeft hij tot 1920 gewerkt, om daarna als ongebonden architect door te gaan. De geschiedenis van haar grootvader blijft in het verhaal niet alleen bij zijn architectenloopbaan. Ook zaken als familie en gezin rond het begin van de twintigste eeuw staan beschreven met foto’s en afbeeldingen van allerlei gevonden documenten en krantenknipsels. Henny heeft na het verzamelen van zoveel feiten een beeld gekregen van haar voorvader die ze nooit zelf heeft gekend. “Hij zat ook in veel organisaties en verenigingen en ik herken in deze man karaktertrekken van mezelf.” Achterkleindochter, Henny de Snoo-van Breugel, heeft een bouwkundige opleiding gedaan en haar bijdrage bestaat uit de kennis op het gebied van de bouwkundige tekeningen.

Interesse?
Henny geeft het boek uit in eigen beheer. Het bevat 140 pagina’s op A5 formaat met veel niet eerder gepubliceerde foto’s, tekeningen en documenten, gedrukt in full colour en voorzien van een stevige omslag. Er is een beperkte oplage beschikbaar voor geïnteresseerden. Het boek is te bestellen via j.ryn2@upcmail.nl ( let er op, het is ryn met een y i.p.v. ij ) voor de prijs van 19,50 Euro.

Door: Wim Uithol

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.