Home » Nieuws » Kunst en Cultuur » Tussen Kunst en Tuin 2017 was een topdag

Tussen Kunst en Tuin 2017 was een topdag

Tuinen in de volle zon
Tussen Kunst en Tuin 2017 was een topdag

Het mooie weer maakte niet alleen de bezoekers blij, ook de tuinen straalden erdoor

Zwijndrecht – Waar vorig jaar een overkapping moest zorgen kunstwerken te beschermen tegen wind en regen, was het dit jaar om de (UV-)zonnestralen te weren. Op de Rotterdamseweg en de Burgemeester de Bruïnelaan was het op 17 juni een stroom van overstekende mensen, die omhangen met een groen lint naar een volgende locatie liepen om een tuin inclusief de kunstwerken te bekijken.

Groen lint
Deze bedrijvigheid en de aanblik van de geel groene ballonnen bij de ingang van elke meewerkende tuinbezitter, wekte ook bij de toevallige voorbijgangers de nieuwsgierigheid op. Niet wetende dat ze tegen de kleine vergoeding van twee euro het groene lint met de informatiekaart moesten kopen als vorm van entreebewijs. Sommigen die daar op gewezen werden reageerden van ‘Moet ik daar voor betalen dan? Waarom?’. In een eerder interview met de organisatie werd uitgelegd dat het een drempeltje moet zijn om te voorkomen dat iedereen zomaar binnenwandelt. Het is voor de organisatie en voor de meewerkende bewoners natuurlijk in het geheel niet-kostendekkend. Gelukkig zijn er sponsoren die dit jaarlijkse evenement mogelijk maken.

Tuinenpracht
De te bezichtigen tuinen waren in al hun verscheidenheid weer tot in de puntjes verzorgd. De kleuren straalden je tegemoet en gaven door de zon hun hoogst mogelijke kleurreflectie aan de bezoekers. Kleur bestaat immers door reflectie van licht. Hoewel de organisatie elk jaar, en ook dit vijfde jaar, stelt dat de tuin- en kunstliefhebbers toch wel komen ondanks mindere weersomstandigheden, waren in diverse tuinen zitjes, zeg maar terrasjes, die continue waren bezet. Iets wat een totaal andere tuinbeleving is dan met laarzen aan en onder een paraplu weggedoken door waterplassen te banjeren.

Kunstenaars
Ook de aanwezige kunstenaars bleken tevreden over het aantal bezoekers en de gesprekken met geïnteresseerden. Onvermoeibaar beantwoorden ze alle vragen over het hoe en waarom, waarbij ook aardig wat werd verkocht. Wat ook altijd trekt is dat een kunstenaar aan het werk is. Iets wat niet voor elke kunstuiting mogelijk is, maar wel voor de beeldhouwer die bezig was met het bewerken van hout. Hij werd dan ook regelmatig omringd door een aantal belangstellenden aan wie hij, duidelijk met veel passie, uitleg gaf over zijn manier van werken. Eén tuineigenaar stelde in de voorbereiding tot deze dag “Geen schilderijen in mijn tuin. Die zie je niet omdat mijn tuin al zo vol is met kleur en objecten.” En gelijk had hij. De betreffende tuin is ondanks zijn grote grote één groot kunstwerk, met allerlei doorgangen, waardoor je weer in een heel andere sfeer belandt. Het begint al met een vijver omringt door beelden en overkappingen, waarna vele paden leiden tot onder meer zelf gemaakte bomen van natuurlijke materialen, omgeven door ijzeren objecten in de bekende roestbruine kleur. Daarbij was er achtergrond muziek wat een mooie aanvulling was van het visuele, een beetje Zen. Het was dan ook één van de meest en langdurigst bezochte tuinen.

Een terugblik
Een dag die moeilijk, zo niet onmogelijk, te evenaren is als je van tuin en kunst houdt. Dit natuurlijk mede door het prachtige weer. Inspirerend en leerzaam omdat de bewoners en kunstenaars met enthousiasme antwoord gaven op alle vragen. We kijken uit naar volgend jaar.

Tekst en foto: Wim Uithol

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.