Home » Nieuws » Kunst en Cultuur » Een leven lang leven met, voor en door de kunst

Een leven lang leven met, voor en door de kunst

Wim Noordam met twee van zijn werken.
Een leven lang leven met, voor en door de kunst
Fotografie: Fine Graphic

Zwijndrecht – We spreken met Wim Noordam in zijn woning te Zwijndrecht en stellen hem de geijkte vraag ‘hoe is het begonnen?’. “Als klein mannetje was ik altijd al aan het tekenen en was ik geïnteresseerd in kunst. Op de lagere school was het enige waar ik in uitblonk, tekenen en schilderen. In feite ben ik er altijd mee bezig geweest.” Het was voor hem als vanzelfsprekend om naar het grafisch lyceum te gaan en later de kunst academie grafische richting. “Op het grafisch lyceum deed ik erg veel aan werktekeningen maken, toen nog op een traditionele manier zonder computers.”

Een goede basis
“Dat was heel precies lijntjes trekken, maar op de academie leerde je dat exacte werken eigenlijk weer af en was het meer zelfontplooiing. Dat was voor mij wel even wennen, maar ik vond het wel heel leuk.” Dat betekende voor hem, overdag werken bij reclamebureaus en daarna naar de avondacademie. Over die avondlessen vertelt hij, “Ik heb eigenlijk het meeste geleerd van mijn medestudenten. Je krijgt namelijk allemaal dezelfde opdracht en de één lost dat op een totaal andere manier op dan de ander en dat is juist heel leerzaam. Wat ik op de academie leerde kon ik op het reclamebureau toepassen, maar ook weer andersom”. In zijn loopbaan op het reclamebureau begon hij als werktekenaar, waarna hij artdirector werd en zich bezig hield met het ontwerpen van brochures, jaarverslagen, boekomslagen, websites, enz. Omdat hij aan het eind van de vorige eeuw duidelijk de behoefte zag van ondernemers voor het fabriceren van goede websites is hij in 2000 samen met programmeurs een bedrijf gestart. In 2006 heeft hij zich helemaal toegelegd op het ontwerpen van websites en aanverwante zaken, onder de naam Fine Graphic.

Kunst
“In dat bedrijf werk ik altijd binnen de kaders van de opdrachtgevers, de richtlijnen van de huisstijl die ik maak of aangeleverd krijg. Dat doe ik nog steeds met veel plezier, maar daarbij vind ik het ook geweldig om grafische kennis toe te passen in kunst. Met die kunst maak wat ik leuk vind, wat mij inspireert”. Hoewel hij tekenen en schilderen nog steeds graag doet, combineert hij het nu met fotografie. Een combinatie die in de praktijk vrij moeilijk te realiseren is. “Ja, het heeft ook te maken met hele series van ondergronden die je vervolgens weer combineert met veel foto’s. Soms kun je deze goed door elkaar mengen”. Naast het beheersen van teken en schildertechnieken is volgens Wim ook een geduchte kennis van Photoshop een voorwaarde om tot een vloeiend geheel te komen. Uiteindelijk wordt het eindresultaat een hoog resolutie bestand dat op een, door Wim gekozen, materiaal wordt geprint. “Dat kan op dibond, acrylaat of hout, al naar gelang het onderwerp vraagt, daar kies ik dan de juiste ondergrond bij. Die laat ik dan door een vakbedrijf printen, altijd in een gesigneerde, genummerde oplage van tien.” Verkoop gaat online en offline. Op zijn website zijn de werken te zien ( wimnoordam.nl ), maar ook op afspraak in zijn expositieruimte te Papendrecht. Tegenwoordig maakt hij vaak kunstwerken in opdracht geeft hij ook les in Zwijndrecht of Papendrecht.

Tekst: Wim Uithol

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.