Home » Nieuws » Kunst en Cultuur » Loes de Wolff’s zoektocht naar stijlen en materialen

Loes de Wolff’s zoektocht naar stijlen en materialen

Loes de Wolff met één van haar grotere werken
Loes de Wolff’s zoektocht naar stijlen en materialen

Door: Wim Uithol

H.I.Ambacht – Hoe kan je je creativiteit het beste uiten als beeldend kunstenaar, in 2D of in 3D. Met verf of doormiddel van beeldhouwen. Boetseren of hakken in steen of hout. Acryl- of olieverf. Praktijkervaring zal je de weg wijzen op welke manier je het best jezelf kunt uiten. Wat ligt je en waar heb je het gevoel dat je keuze je helpt in plaats van beperkt. De meeste kunstenaars vertellen dat ze al heel jong zijn begonnen met tekenen of boetseren. Daar wordt dan vaak de basis gelegd voor hun verdere invullen van hun creatieve activiteiten in hun latere leven. Dit laatste geldt niet voor Loes de Wolff uit Ambacht.

Loes vertelt
“Ik ben pas in 2004 begonnen, toen was ik drieënvijftig. Ik zei toen tegen mijn man dat ik wel zou willen weten of ik kan schilderen. Met mijn verjaardag een ezeltje, een paar doekjes, verf en zo ben ik begonnen en dat lukte aardig. Ik ben met acrylverf begonnen. Maar toen dacht ik, ja je loopt toch tegen dingen aan die niet lukken.” Toen is ze naar de Volksuniversiteit Bouquet gegaan. “Gewoon om te kijken of daar wat te doen is. Nou, dat was wel wat en ben ik jarenlang naar Bouquet gelopen en ik heb daar eigenlijk wel heel veel geleerd. Daar heb ik ook wat geaquarelleerd, maar dat vind ik niet iets voor mij. Daar gaven ze ook beeldhouwen, dus ik heb daar ook wat cursusjes beeldhouwen gedaan.”

Ze bleef zoeken en zag ontwikkelingen in haar werk. “Eerst begin je realistisch en dan ga je met kleuren werken. Daarna kom je dan in die (wijzend naar een schilderij aan de wand) stijl terecht.” Nu gaat ze nog één keer in de maand naar Marjon den Engelsman in Zwijndrecht om daar mee te doen aan een dag vullende cursus met de naam ‘Free your Style’. Die houdt haar aan het schilderen in de stijl die Loes zelf het meest aanspreekt. “Dat doet ze omdat ik mezelf voorlopig aan die stijl wil houden.” Een stijl die je tussen realistisch en abstract kan plaatsen.

Kleurrijk en decoratief
In haar zoektocht naar hetgeen wat het best bij haar past heeft ze diverse technieken uitgeprobeerd. Bij een rondleiding door haar woning toont ze de resultaten daarvan, die zeker zeer verdienstelijk mogen worden genoemd, maar het was gewoon haar ‘ding’ niet. Werk in allerlei formaten en onderwerpen met een lichte voorkeur naar dieren. “Landschappen schilder ik niet” voegde ze er aan toe, terwijl ze het ene werk na het andere toonde met het verhaal dat daarbij hoorde.

Hoe lang werk je aan een schilderij?
“Ja, dat is lastig te zeggen, in één keer af is het nooit, maar in totaal denk ik toch wel een paar dagen” Wanneer is een schilderij af? “Als ik mijn naam eronder heb gezet is het af, dan kom ik er niet meer aan. Als het zo naar mijn zin is laat ik het hier in de buurt professioneel inlijsten en vernissen.” Leuk vindt ze het als ze een werk verkoopt, maar daar doet ze het niet voor. “In kunst is het moeilijk om er iets aan te verdienen, maar ik heb er veel plezier aan.” Sinds kort werkt ze niet meer, maar vindt ze toch er te weinig tijd aan te kunnen besteden.

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.