Home » Nieuws » Kunst en Cultuur » Luchtpenselen, van André de Waard

Luchtpenselen, van André de Waard

Luchtpenselen, van André de Waard
Fotografie: Wim Uithol

Een air-brush is een klein, op basis van lucht werkende verfspuit die verschillende inkt- en verfsoorten kan verwerken. De eerste air-brush werd uitgevonden in 1879 door Abner Peeler, in Iowa, Verenigde Staten.

De eerste door Peeler uitgevonden air-brush maakte gebruik van een met de hand bediende compressor, de uitvinder patenteerde het voor het maken van waterverfschilderijen en andere vormen van kunst. De eerste moderne air-brush werd aangeboden in 1893 op de World Columbian Exposition in Chicago. Dit apparaat leek op een pen en werkte op een andere manier dan die van Peeler, de basis is in de loop der tijden niet veel meer veranderd. Het beheersen van de techniek is dan ook niet iets wat je zomaar onder de knie hebt. Oefenen, teleurstellingen verwerken en doorzettingsvermogen zijn dat ook een noodzakelijke basis om überhaupt enig resultaat te boeken. Hoe anders ging dat bij André de Waard uit Hendrik Ido Ambacht.

André; “Ik was altijd wel aan het tekenen en in een gesprek met collega’s en kwamen we op air-brushen terecht. Van één van hen kreeg ik een telefoonnummer van iemand die daar druk mee bezig was. Gebeld en een afspraak gemaakt. Daar aangekomen mocht ik het ook eens proberen. Maar ik moest nog niet mijn naam doen want dat was te moeilijk. Nee, ik moest streepjes en stipjes zetten en dat ging gelijk al redelijk. Daarop kreeg ik het advies om zelf een spuitje te kopen en daar lekker mee te gaan rommelen.” Bij de tweede les werd hij al doorgestuurd naar een leraar in Waalwijk, omdat het van het begin af aan verbazend goed ging. Na vijf zes lessen heeft hij alles gekocht wat er nodig was om ermee door te gaan. Alle benodigde verf tot en met een schildersezel aan toe. Vanaf dat moment was zijn vrouw hem altijd kwijt, zoals ze dat zelf formuleerde. André is van nature al een perfectionist en daar waar anderen al menen een perfect resultaat te aanschouwen meent André pas halverwege te zijn. Op verzoek van zijn toenmalige leraar ging hij samen met hem naar een beurs en kwamen ze vlak bij elkaar te staan met hun werkstukken.

Uit de reacties van het publiek, ten opzichte van de belangstelling voor het werk van zijn leermeester, bleek dat André, met een relatief klein aantal lessen, hem was voorbij gestreefd. Hoewel hij zelf nog steeds bezig is zijn werk te verbeteren geeft hij in zijn goed geoutilleerde atelier, workshops. Dit gebeurt kleine groepjes zodat André alle cursisten goed kan begeleiden. Cursisten die vaak met een vast doel komen, namelijk het zelf een motorfiets decoreren tot het maken van portretten. Voor de eerste lessen zijn er spuitjes beschikbaar, daarna zal men die zelf aan moeten schaffen. Dit is nodig omdat het beheersen van het air-brushen veel oefening vereist en de lessen een meer sturend en adviserend karakter hebben waar je natuurlijk ook met al je vragen terecht kunt. Op http://www.andre-airbrush-atelier.nl/ krijg je een goede indruk van het kwaliteitsniveau waarop André werkt. Daarnaast is er te zien op welk level van de cursisten bezig is. Ook toont het aan dat air-brushwerk niet altijd uit schedels en draken hoeft te bestaan.

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.