Home » Nieuws » Kunst en Cultuur » Napolitaanse barokmuziek met La Cicala

Napolitaanse barokmuziek met La Cicala

Napolitaanse barokmuziek met La Cicala

H.I.Ambacht – Zaterdag 8 april kunt u in de Dorpskerk van Hendrik-Ido-Ambacht een concert beluisteren van het ensemble La Cicala. Inês d’Avena is met haar de blokfluit de soliste; zij wordt ondersteund door o.a. cello en clavecimbel.

De Braziliaanse blokfluitiste Inês d’Avena verhuisde in 2001 naar Nederland om hier te studeren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze richtte in 2011 het ensemble La Cicala op. La Cicala is gewijd aan het verkennen van de rijke en boeiende Napolitaanse barokmuziek en zet zich in om deze muzikale schatten aan het moderne publiek te laten horen. Het ensemble ontleent zijn naam aan de cicade, het ‘zingende’ insect, oftewel de krekel, die in de zomer ’s avonds in Zuid-Europa overal hoorbaar is.

Blokfluiten zijn vanaf de vijftiende eeuw populaire instrumenten geweest. Toen er nog geen radio of televisie was, maakte men immers zelf muziek. En een fluit is makkelijk mee te nemen naar een concertje met familie of vrienden. Toch raakte de blokfluit eind achttiende eeuw wat in de vergetelheid; hij zakte af tot het ding waarmee onze kinderen hun eerste (vaak valse) schreden in de muziek zetten. Maar Frans Brüggen heeft de blokfluit in ere hersteld. Na prachtige uitvoeringen met zijn Orkest van de Achttiende Eeuw staat de blokfluit weer volop in de belangstelling als een volwaardig muziekinstrument.

In 2013 ontdekte Inês d’Avena een aantal onbekende blokfluitsonates in een bibliotheek in Napels. Naast sonates van Scarlatti en Pergolesi vond zij vergeten werken van minder bekende componisten als Mancini, Leo en Pull. Inês d’Avena heeft een aantal gebundeld tot een concert dat de muzikale smaak van het 18e eeuwse Napels weerspiegelt. Het Koninkrijk Napels was in die tijd de “barokke hoofdstad van de muziek”.

La Cicala wordt gevormd door jonge, internationale musici, actief in gerenommeerde ensembles, zoals het Amsterdam Baroque Orchestra, Bach Collegium Japan, Orkest van de Achttiende Eeuw, en het Orkest van het tijdperk van de Verlichting. De twee CD’s van La Cicala hebben veel lof ontvangen van de internationale muziekpers.

Datum: 8 april 2017
Aanvang: 16.00 uur
Toegang: € 10,00 / CJP/65+: € 9,00
Jongeren onder 18 jaar hebben gratis toegang
Plaats: Dorpskerk, Kerkplein, 3342 BJ Hendrik-Ido-Ambacht
Nadere informatie: www.duyschot.nl

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.