Home » Nieuws » Kunst en Cultuur » ‘Onbegrensd Verlangen’ een aangrijpende voorstelling

‘Onbegrensd Verlangen’ een aangrijpende voorstelling

‘Onbegrensd Verlangen’ een aangrijpende voorstelling
Fotografie: Peter Verheijen

Een theatervoorstelling over het waargebeurde verhaal van een kind

Zwijndrecht – Gekoppeld aan de nu nog lopende expositie in gemeentehuis met als titel ‘Vanzelfsprekend’ is er de theatervoorstelling ‘Onbegrensd Verlangen’. In het kader van de Mattie cultuureducatie, zijn er 3 aparte voorstellingen gepland voor leerlingen van het Voortgezet onderwijs: Loket, Develsteincollege en Walburg College. Op 17 februari is er ook nog een voorstelling in Spektakel, Norderstedtplein 10 in Zwijndrecht, entreekaarten € 12,50, te bestellen via www.kleintoneel.nl. Bezoekers aan de tentoonstelling ‘Vanzelfsprekend!?’ krijgen een code voor € 5,- korting op de voorstelling.

Verschrikkelijke dingen
Mattie cultuurcoach Erwin van Heusden vertelt over het tot stand komen van deze theatervoorstelling. “Het is ontstaan na een ontmoeting die ik had met Asma, die leerling is op het Walburg College. Ik gaf daar in de brugklas Drama en bij een eerste les doe ik altijd een kennismakingsrondje. Dan vraag ik naar hun naam en waar ze vandaan komen. Toen Asma Nabizadeh zich voorstelde zei ik dat dat niet klinkt alsof je uit Zwijndrecht komt, waarop ze vertelde dat ze uit Afghanistan was gevlucht. Dat was toen, in september 2015, en nu nog een actueel thema. Ik vroeg of ze er iets over wilde vertellen, maar ze zei dat ze er liever niet over praten omdat ze verschrikkelijke dingen had gezien.”

Het maken van
Die uitspraak liet hem maar niet los en na er enkele weken mee rond te hebben gelopen zocht hij haar op en stelde haar de vraag, “Zou jij mij jouw hele verhaal willen vertellen. Ik ben theatermaker en ik denk dat ik er een voorstelling van wil maken. Dat heeft ze overlegd met haar ouders en die vonden het goed. Zelf vond ze het een hele eer. Zo hebben we een keer na schooltijd anderhalf uur met elkaar gesproken en heeft ze het hele verhaal verteld.” Maar hoe maak je van een verhaal een voorstelling? “Begin 2016 kwam ‘Dichterbij’, dat is een groep van vier muzikanten die bestaande gedichten op muziek zetten, naar mij toe. Die vroegen mij of ik met hun een voorstelling wilde maken. Ze hadden de opdracht gekregen een voorstelling te maken over verlangen, over liefde, over loslaten. Toen dacht ik, nu is één en één twee, dat is interessant. Dat wilde ik doen onder één voorwaarde, namelijk het te combineren met het verhaal van Asma. Na het verhaal te hebben gehoord zagen ze daar wel wat in en ben ik in de zomer van 2016 een tijdje naar Groningen gegaan om daar in alle rust te kunnen schrijven met daarin de gedichten verwerkt die zij al op muziek hadden gezet. ”

De uitvoering
Maar met een script ben je er nog niet. “Omdat Asma haar verhaal alleen heeft verteld, dacht dat het ook door één iemand het moest verteld. Toen kwam ik al snel bij Thiago Klijsma, hij is leerling hier en speelt al een aantal jaren bij ons. Hij heeft meegedaan op televisie ‘New Musical Star’ en is daar zesde geworden.” Thiago draagt de één uur durend monoloog voor, afgewisseld met muziek van ‘Dichterbij’. Daarnaast danst en zingt hij met de muziekgroep.

Reacties
Jolanda de Witte, wethouder Cultuur: “Deze voorstelling geeft een inkijkje in het leven van nieuwkomers en hoe mensen naar ons kijken.” Burgemeester van Zwijndrecht: “Ga kijken en luisteren naar deze indringende voorstelling.”

Door: Wim Uithol

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.