Home » Nieuws » Kunst en Cultuur » Popkoor Re-Flax en accordeonorkest Möschler treden samen op

Popkoor Re-Flax en accordeonorkest Möschler treden samen op

Kaarten voor deze voorstelling zijn te koop via kaartverkoop@stichting-cascade.nl of 078-6819230
Popkoor Re-Flax en accordeonorkest Möschler treden samen op
Fotografie: Stichting Jumelage Hendrik-Ido-Ambacht - Bergen

Cultureel Centrum Cascade heeft op woensdag 24 mei laten weten dat het concert van zaterdag 27 mei niet doorgaat.

Orkestdirigent Torben: “Beide bands willen een afwisselend, goed concert geven, waarvoor we al hard aan het oefenen zijn.”

H.I.Ambacht – Al maanden hebben popkoor Re-Flax en het accordeonorkest Möschler geoefend en op 27 mei is het zover. Dan geven beide bands samen een concert in het cultureel centrum Cascade. Het concert zal om 20.00 beginnen en €12,- kosten, inclusief koffie of thee bij aankomst. Ondanks dat dit bijna cliché klinkt, zal dit concert toch iets unieks hebben, namelijk een Duits tintje. Zo komt het accordeonorkest Möschler (zoals de naam wellicht al doet vermoeden) niet uit Nederland, maar uit de Duitse gemeente Bergen. Maar hoe komt het accordeonorkest in ons oer-Hollandse Waaldorp?

“Sinds 2003 heeft de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht een stedenband met de gemeente Bergen, waarbij wederzijds bezoek hoort en in 2007 mocht mijn orkest voor de eerste keer mee”, antwoordt de heer Kim-Hans Torben, de dirigent van orkest Möschler. “Toen leerden we voor het eerst het koor Re-Flax kennen, waarna we al snel ons eerste gezamenlijke concert gaven. Dat herhaalden mijn orkest en Re-Flax bij het volgende partnerbezoek in Bergen, terwijl wij in 2011 opnieuw een gezamenlijk optreden in uw gemeente gaven. In 2013 bestond de stedenband tien jaar, zodat we groots uitpakten met een duo-optreden in Bergen. Dat waren mooie tijden!”, zegt Torben enthousiast en vervolgt: “Maar daarna deden we lange tijd niets meer, omdat er dingen veranderden en enkele leden met gezondheidsproblemen kampten waarop ik verder liever niet inga.”

Accordeonorkest Möschler
Even is het stil, maar al snel glimlacht Torben opnieuw. “Ik ben blij dat we in 2015 het project nieuw leven hebben ingeblazen. Mijn orkest heeft toen contact gezocht met Jeffrey van der Vegt, de (toen nog) nieuwe koorleider van Re-Flax, waarna we al snel de gezamenlijke concerten wilden hervatten en we zijn blij dat het nu bijna zover is! Beide bands willen een afwisselend, goed concert geven, waarvoor we al hard aan het oefenen zijn.” Dat zal nauwelijks problemen geven, omdat het orkest Möschler al bijna zeventig jaar bestaat en veel buitenlandervaring heeft. “Mijn opa, Kurt Möschler, heeft in 1952 de ‘Mandolinenclub Bergen’ opgericht, maar omdat er al in de jaren zestig er steeds meer accordeonspelers bij de club kwamen, veranderde het bestuur de clubnaam al snel in ‘Mandolinen- und Akkordeon-Club Bergen’. In 1986 werd mijn vader Karl-Heinz Möschler de dirigent en begon concerten te geven in andere landen, niet alleen bij onze Poolse zusterstad Srem, maar ook bij een bevriende folkloregroep uit Wit-Rusland. En nog altijd hebben we in Bergen regelmatig concerten met bijvoorbeeld doedelzakbands, blaaskapellen en tapdansgroepen als gast”, besluit Torben, niet zonder trots.

Popkoor Re-Flax
Hoewel Torben wel iets weet over Re-Flax, zijn er mensen die nog meer van het popkoor weten, zoals Jeffrey van der Vegt, de huidige koorleider. “Mijn familie heeft Re-Flax in 2001 opgericht, waarna het koor in zestien jaar tijd uitgegroeid is tot één van de beste van het land. Zo hebben we tachtig zangers en zangeressen die zelfs zevenstemmig kunnen zingen. Verder kenmerkt Re-Flax zich door een warme en hechte sfeer, iets wat prettig zingt! Zo konden we het Tv-programma Korenslag winnen en mochten we in Dordrecht optreden voor koning Willem-Alexander op Koningsdag in 2015. Nadat Re-Flax daar opgetreden had, kregen we veel waardering. Dat was een hoogtepunt!”, zegt Van der Vegt enthousiast. “Tussendoor treden we regelmatig op bij festivals en geven we eigen shows in het Cascade, ook dan waardeert het publiek onze optredens, evenals op 27 mei, hopen we.”

Tekst: Jan-Willem Schneider

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.