Home » Nieuws » Kunst en Cultuur » Resultaat van een jaar lang het schompes werken

Resultaat van een jaar lang het schompes werken

Links een kunstwerk van Anne. Rechts Anne met haar burgemeester
Resultaat van een jaar lang het schompes werken

Ik ben vrij om te maken wat ik wil

Zwijndrecht – Bovenstaande uitspraken zijn van kunstenares Anne van Dalen die de afgelopen tijd regelmatig in het nieuws was. Uitspraken die ze onder andere deed in een uitzending van NOS Radio 1 Journaal. Niet alleen door haar kunstproject, ook niet omdat ze al sinds vijf jaar blootvoets door het leven gaat, maar omdat ze onderdeel was van een proef met het zogenaamde basisinkomen. Een maandelijks bedrag om van te leven met een totale vrijheid om zich als kunstenares te ontwikkelen.

Werken aan een toekomst
Na deze periode is ze, doormiddel van crowdfunding, verder gaan werken aan haar kunstcollectie die op 13 mei voor het eerst aan het publiek werd getoond. De expositie getiteld ‘dead centre of the universe’ toont werk van Anne van Dalen dat onder andere bestaat uit zogeheten body prints. De opening werd gedaan door burgemeester Dominic Schrijer, waarbij goede vrienden en een aantal kunstenaars uit de regio aanwezig waren. Dit gebeurde in kantoorgebouw ‘Twister’ aan de Westelijke Parallelweg 54. Het deels leegstaande pand krijgt heeft een tijdelijke functie als pop-up galerie.

Burgemeester Schrijer
Hij begon met Anne als een spraakmakende vrouw te omschrijven. Dit mede omdat ze al vijf jaar op blote voeten heel Nederland heeft doorgereisd op zoek naar vrijheid en ruimte. “Dit deed je om te ontdekken, te ervaren en op je tocht heb je heel veel meegenomen waaronder ideeën.” Een jaar geleden is Anne verhuisd van Den Haag naar Zwijndrecht. De burgemeester hierover. “Een herkenbaar iets voor mensen die in een grote stad wonen/leven. Drukte, herrie, buren, overlast, als mensen dicht op elkaar zitten kan het een fantastische gemeenschap worden, maar men elkaar ook helemaal dwarszitten.” Een reden voor Anne om te verhuizen naar Zwijndrecht, wat ze best wel eng vond. Met name het feit dat feit dat mensen elkaar in de regio elkaar gedag zeggen. Over haar kunst, “Je noemt je werk zelf proceswerk, je weet niet wat er uit komt, maar dat zie je wel. Het is ook heel erg met je lichaam en met vormen die je tegen komt en vervolgens ontstaat er iets.” Toen de burgemeester over het crowdfundingproject begon kreeg hij spontaan bijval door aanwezigen die zich ter plekke aanmelden om met tien euro in de maand deel te nemen. Met sprongen van blijdschap telde Anne luid mee om uiteindelijk vijftien nieuwe crowdfunders te begroeten. Na het bedanken van een aantal mensen die haar steunen vertelde Anne, “Mijn leven is kunst en het liefst houd ik me helemaal niet bezig met geld maar alleen met leven”.

Anne’s werk
In de expositieruimte hangen grote formaten rond de 150 bij 260 centimeter. Vaak in zwart wit of met een tweede kleur. Geen landschapjes met molens en knotwilgen langs een sloot, maar werk dat overduidelijk onder moderne kunst valt. Meer informatie over het werk van Anne van Dalen is te vinden op annevandalen.nl/. Naast Anne’s werk is onder andere videowerk te zien van de Engelse kunstenaar/fotograaf Keith Brighouse en tekeningen van Major Wilco uit Duitsland. Wat deze drie met elkaar gemeen hebben is hun fascinatie voor het menselijk lichaam. Pop-up galerie Twister is van maandag t/m donderdag geopend van 16:00 tot 19:30 uur en op verzoek. De expositie ‘dead centre of the universe’ is te bezoeken tot en met zaterdag 3 juni.

Tekst en foto: Wim Uithol

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.