Home » Nieuws » Kunst en Cultuur » Sociaal culturele hotspot in Hendrik-Ido-Ambacht

Sociaal culturele hotspot in Hendrik-Ido-Ambacht

Mariëtte Bloem vertelt over haar plan
Sociaal culturele hotspot in Hendrik-Ido-Ambacht

Door: Wim Uithol


Zwijndrecht – Op 25 oktober vond het debat ‘KunsThuis Hendrik-Ido-Ambacht’ plaats in Duurzaamheidscentrum Weizigt te Dordrecht. Na een rondleiding voor genodigden door tuin en kas van het Duurzaamheidscentrum Weizigt, door interim directeur Frank Sieuwerts, gaf spreekstalmeester Ronald Roël toelichting over het te houden debat.

De vraag waar het debat over ging: ‘Hoe kan een Kunsthuis in het centrum van Hendrik-Ido-Ambacht een centrale rol spelen voor een gevarieerd cultureel netwerk in Ambacht? Het dorp HIA wordt gekenmerkt door een grote sociale samenhang, met vele verenigingen en honderden vrijwilligers. Hoe kan het initiatief van Mariëtte Bloem om een Kunsthuis in te richten, een rol spelen in de bundeling van krachten op het vlak van muziek, toneel, dans, beeldende kunst en literatuur? En dan hebben we het nog niet gehad over nieuwe trends op het gebied van voedsel, energie, hergebruik van goederen en werkgelegenheid voor kwetsbare groepen’.

Floor van de Velde, locoburgemeester van Hendrik-Ido-Ambacht, legde uit waarom dit initiatief belangrijk is. “Ik ben blij dat we een debat kunnen voeren over het culturele leven in H.I.Ambacht en met name als het gaat om het initiatief van Mariëtte, of dat daar in zou passen. Iets wat het niveau zou hebben dat we kunnen gebruiken in Ambacht.” Hierbij haalde hij het niveau aan van Cultureel Centrum Cascade, Zomerparkdag en Koningsdag en de vele verenigingen in de gemeente.

Initiatiefneemster Mariëtte Bloem

Mariëtte begon met vertellen hoe het plan van het KunsThuis ontstond, “Zoals u weet ben ik beeldend kunstenaar, maar geef ik ook workshops en cursussen. Tijdens mijn werkzaamheden kom ik regelmatig in contact met mensen die door financiële problemen, ziekte, een scheiding of verlies van een dierbare, in een isolement zijn geraakt en daardoor niet in staat zijn een cursus of een workshop te volgen. Dat raakte mij als mens enorm en ik wilde daar wat mee gaan doen. Ik heb wel eens een workshop cadeau gegeven, maar ik vond dat niet voldoende, ik wilde graag iets structureels doen. Ik ben daardoor gaan praten met een aantal andere ondernemers en we hebben een projectgroep opgericht, om iets aan te bieden aan mensen die in een isolement zitten. We zijn gaan praten met allerlei organisaties en instanties in de regio en zo zijn we in contact gekomen met stichting Present. Zij hebben ons geholpen om samen met twee organisaties, Vivenz en Opstapje, iets te kunnen organiseren voor deze groep mensen.” Deze organisaties hebben zestien mensen uit hun cliëntenkring gevonden, die als groep mochten ervaren wat de doelstelling van het plan is. De groep is een dag bezig geweest met workshops, ze konden met een paardencoach aan de slag, er werd gewandeld, er was een kookworkshop en men kon er schilderen. “Aan het einde van de dag was er heel veel enthousiasme. Zo vertelde een deelnemer ‘Ik had vandaag niet het idee dat ik nog patiënt was’.

Met die positieve resultaten is Mariëtte intensief gaan lobbyen, wat resulteert in het tot stand komen van Stichting het KunsThuis. Op 2 november aanstaande zal bij de notaris de stichting een feit zijn, door het tekenen van de stukken. Naar een locatie wordt nog gezocht.

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.