Home » Nieuws » Kunst en Cultuur » Woordkunstwedstrijd ‘Geef vrijheid door’

Woordkunstwedstrijd ‘Geef vrijheid door’

De genomineerden met op de voorgrond de winnaars
Woordkunstwedstrijd ‘Geef vrijheid door’

In maart van dit jaar werd jongeren onder de achttien jaar gevraagd een gedicht te schrijven

H.I.Ambacht/ Zwijndrecht – Ook dit jaar organiseerden de herdenkingscomités 4 en 5 mei van de gemeenten Zwijndrecht en Hendrik- Ido-Ambacht een gedichtenwedstrijd voor HAVO- en VWO-leerlingen. Met een nieuwe naam en een nieuwe locatie voor de prijsuitreiking werd op woensdag 19 april in de foyer van Cultureel Centrum Cascade te Hendrik-Ido-Ambacht de uitslag bekend gemaakt. Van de 51 inzendingen waren 11 genomineerden uitgenodigd om deze prijsuitreiking bij te wonen.

Woordkunstwedstrijd
Zoals de naam al aangeeft gaat het niet alleen om gedichten, maar om woordkunst. Dit kon naast poëzie ook een rap of een lied zijn. Alleen het thema ‘Geef vrijheid door’ was een voorwaarde. De wedstrijd gaat om woordkunst in de breedste zin van het woord. Zolang het aansluit bij het thema, was men volledig vrij om een geheel eigen woordcreatie vorm te geven en als bijdrage in te leveren. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei bepaalt elk jaar het thema dat tevens als inspiratie is bedoeld.

De prijsuitreiking
In de goed gevulde foyer van Cascade zaten de genomineerden te wachten op de uitslag. Op de vraag of ze nerveus waren, werd geantwoord “Losjes”. Van de twee aanwezige burgemeesters kreeg dhr. Heijkoop als eerste het woord. “Het thema geef vrijheid door, is iets waar je vaak niet bij stilstaat hoe belangrijk dat is. Want sinds 1945 hebben we al 72 jaar vrede in Nederland en dat is niet vanzelfsprekend. Als je om je heen kijkt in Syrië, in Irak, wat er aan dreigingen zijn in Korea en op veel plaatsen vallen veel slachtoffers”. Ook noemde hij de aanslagen in Europa van IS. “Als je daar over nadenkt dan is vrijheid, leven zonder angst, een leven waar je zelf keuzes kan maken toch ongelooflijk waardevol. Dat verhaal van het belang van vrijheid en het er zorgvuldig mee omgaan, moeten we doorgeven”.

Na de burgemeester van H.I.Ambacht was zijn collega uit Zwijndrecht dhr. Schrijer degene die het woord kreeg. “Persoonlijke verhalen staan dit jaar centraal bij de herdenking van 4 mei. Een aantal verhalen kennen we natuurlijk allemaal. Natuurlijk dat van Anne Frank, ondergedoken in Amsterdam en haar verhaal wat uitgegeven is”. Hij vervolgde met een oorlogsverhaal dichter bij huis. Namelijk het verhaal van Leo Meijer, de zoon van een Zwijndrechts apotheker, die in 1942 afgevoerd met zijn vader en moeder werd afgevoerd naar kamp Westerbork. Dit tragische verhaal is vier jaar geleden in boekvorm uitgebracht. Hij vervolgde met het verhaal van Pauline Kok die de verschrikkingen van een jappenkamp heeft overleefd en waar het boek ’Het vergeten kamp’ over is verschenen. “Gelukkig is er een eind gekomen aan die oorlog doordat de Amerikanen en heel veel andere landen, in die tijd naar Zuidoost-Azië en Europa gingen om daar de vijand te verslaan”. Hierna constateerde hij dat er tegenwoordig, met zoveel brandhaarden, er erg veel aarzeling is om in te grijpen.

De winnaars
Op de 3e plaats: Aaron Huang – Vrijheid geef je door. De 2e plaats: Yrsa de Roos – Vrijheid, Veiligheid, Vrede. Met op de 1e plaats een duo: Hidde Cornelissen/Jeroen Stam – Stilte

Dodenherdenking
De winnaars zullen tijdens de Dodenherdenking op 4 mei in Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht of Heerjansdam hun woordkunst voordragen.

Tekst en foto: Wim Uithol

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Let op: Op deze dagen rondom de feestdagen zijn wij niet bereikbaar: Hemelvaartsdag (26 mei), vrijdag 27 mei en Tweede Pinksterdag (6 juni). De Brug wordt in week 23 op donderdag 9 juni verspreid.
Terug naar boven.