Home » Nieuws » Kunst en Cultuur » Zingen voor een beter leven

Zingen voor een beter leven

Young at heart tijdens een repetitie
Zingen voor een beter leven
Fotografie: Wim Uithol

Je stem gebruiken om te zingen is meer dan alleen geluid produceren

Zwijndrecht – Lange tijd is zingen beschouwd als heilzaam voor de geest en, indien van kwaliteit, aangenaam voor de medemens. Maar volgens de laatste wetenschappelijke onderzoeken heeft zingen ook een meetbaar gunstige invloed het lichaam. Voor een aantal chronische aandoeningen zou het zelfs nuttig zijn als ‘therapie’. Het maakt dan ook niet uit of je onder de douche, in je auto of in een koor je stem gebruikt om een lied de wereld in te sturen. Uit een jaar durend onderzoek onder 166 regelmatig zingende mensen boven de 65 bleek onder meer een hogere score voor lichamelijke gezondheid, minder doktersbezoeken, minder vallen, minder medicatiegebruik en een betere geestelijke gezondheid. Dit in vergelijking met het niet zingende deel uit dat zelfde verzorgingshuis.

Koor ‘Young at heart’
Elke donderdag repeteert wijkcentrum Kubiek in Zwijndrecht het koor ‘Young at heart’. Een klein koor met al een repertoire van zo’n vijftig liedjes, variërend van ‘Rock around the clock’ tot ‘Edelweiss’. Een koor waar het bovenstaande verhaal van toepassing is. Serieus, maar wel om het plezier van zingen, onder deskundige leiding. We spreken na afloop van een repetitie met twee leden van het koor, Wilma Schimmel en Anneké van Bruggen. Ook de dirigente Myriame van Genuchten, van ToBe, is aanwezig en gedrieën spreken ze enthousiast over hun koor dat inmiddels zes jaar bestaat. Met “Het koor bestaat nu uit negen dames en slechts één heer, dus vooral mannen zijn welkom” begint het gesprek. Een probleem waar de meeste koren mee te maken hebben, het ontbreken van mannenstemmen.

Nieuwe leden
Moeten nieuwe leden ook voorzingen? “Nee” antwoordde Wilma spontaan “Ik kon ook niet zingen, vond ik zelf, maar ik doe wel mijn best en ik leer hier veel van muziek”. Anneké stelde dat iedereen kan zingen en er wordt ook aan de stem gewerkt “We doen dan ook inzingen en stemoefeningen”. Anneké is het langst bij het koor en aan haar de vraag wat het koor voor haar heeft gedaan. “Het ontspant en ik denk dat je ook heel veel dingen vergeet. Als wat problemen hebt dan vergeet je dat als je zingt en dat werkt bij mij erg goed”. Wilma “Als ik dat ik een bepaald lied niet aankan, houd ik gewoon mijn mond. Er is niets verplicht”. In plaats van het notenschrift wordt er ook veel gebruikt gemaakt van de uitvoeringen op Youtube als lesmateriaal. Hoewel het koor is bedoeld voor 50+ is men niet zo strikt om een 50- de deur te wijzen. Myriame “Thuis de songs instuderen is niet verplicht, maar de leden zijn zulke liefhebbers dat velen onder hen toch al de hele dag aan het zingen zijn”. Het is voor veel mensen toch een drempel die ze moeten nemen, zowel voor mannen als vrouwen. Anneké “Vaak zouden mensen het wel leuk vinden om zich aan te sluiten maar zeggen ze dat ze niet kunnen zingen. Maar dat is geen excuus, iedereen kan wat zingen al doe je het onder de douche. Juist als je bij een koor zit word je gestimuleerd om toch mee te doen”.

Informatie
Op de website van ToBe: www.tobe.nl/cursussen. Repeteren: iedere week met uitzondering van de schoolvakanties. “Kom dan een keer (vrijblijvend) meezingen en misschien ben je wel meteen verkocht. Doe je mee?’.

Tekst: Wim Uithol

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Let op: Op deze dagen rondom de feestdagen zijn wij niet bereikbaar: Hemelvaartsdag (26 mei), vrijdag 27 mei en Tweede Pinksterdag (6 juni). De Brug wordt in week 23 op donderdag 9 juni verspreid.
Terug naar boven.