Home » Nieuws » Kunst met en in de natuur

Kunst met en in de natuur

Kunst met en in de natuur

Bergarde’s playground was het startschot om weer te beginnen met kunst te gaan maken.

Hoewel Carola Hordijk al jaren werkt in de kunstsector, was het zelf productief zijn op een zijspoor komen te staan. Gezin, kinderen en werk, lieten weinig tijd over om er aan te beginnen, laat staan af te maken. Terwijl haar CV er om schreeuwt zelf (weer) kunst te maken. Zo is ze docent kunstvakken, Cultuur coördinator bij CSG De Lage Waard. Ze heeft gewerkt als Docent bij Edudelta College Barendrecht en heeft Docent Beeldende Kunst en Vormgeving gestudeerd aan Willem de Kooning Academie.

Carola Hordijk
“Ik heb een heel lange aanloop genomen, want toen ik examen deed op de Willem de Kooning was ik echt van plan om het vast te houden en ga ik naast mijn werk als docent werk blijven maken.” Docent als? “Beeldende vakken dus CKV en kunst beeldende vorming. Ik ben afgestudeerd in 2010 en kom eigenlijk uit de ‘groene wereld’, de agrarische wereld. Altijd docent bloemschikken geweest en ook arrangeur. Altijd met groene materialen.” Het was dan ook de invitatie van Bergarde Galleries om deel te nemen aan ‘Playground’ wat haar aansprak. Playground is een expositie in Heerjansdam van dertig kunstenaars die hun werk op het Landgoed van Bergarde hebben staan. Deze tentoonstelling is sinds 1 juni geopend en gratis te bezoeken tot 31 augustus. Hier zullen we in deze krant in een volgende editie aandacht aan besteden.

Bloemen
“In 2006 had ik het wel gezien in de bloemen. Ik was al hobbymatig bezig met schilderen en boetseren. Toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb ik gesolliciteerd als docent kunstvakken op de Lage Waard. Daar werd in aangenomen en ben tegelijkertijd in deeltijd gaan studeren op de Willem de Kooning.” Dit deed ze vanaf 2006 tot 2010. “Toen ik afstudeerde was ik vast van plan daar iets mee te doen. Maar met een gezin was er altijd wel iets waardoor je niet aan je eigen werk toe komt.”

Bergarde
“Toen ik de oproep las aan kunstenaars om deel te nemen aan ‘Playground’ ben ik naar het Landgoed gegaan om te kijken hoe het er uit zag. Ook meegedaan aan een inspiratie wandeling die er werd georganiseerd. Daar is het klepje van de inspiratie opengegaan en heb ik nu ontzettend veel ideeën.” Om zich verder te oriënteren is ze ook regelmatig aanwezig bij het Kunstcafé dat elke eerste zaterdag van de maand in Cascade. Carola noemt zich een ‘laatbloeier’. “Ik ga me niets meer aantrekken van wat men er van vindt. Iets wat ik in mijn jonge jaren misschien wel had gehad. Ik maak graag dingen en ik dreig nu in het Land-Art hoekje terecht te komen, want ik heb nu werk in die buitenruimte gemaakt en dat ligt me heel goed want ik heb dat groene verleden. Het materiaal en de omgeving spreken me erg aan. Maar het buitenwerken alleen al vond ik zo fijn.”

Wilgentakken
Op Playground zijn twee werken van haar te zien. Een door een ketting gebogen jong eik met aan het eind een ‘gouden’ kei en een gerangschikte rij wilgentakken die vanaf het gras als in een kolonne via de oever het water in gaat. Binnenkort is ook haar website www.carolahordijk.nl klaar voor meer info.

Tekst en foto: Wim Uithol

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.