Home » Nieuws » Kunstcafé Drechtsteden 2019 van start

Kunstcafé Drechtsteden 2019 van start

Kunstcafé Drechtsteden 2019 van start

Het nieuwe jaar was pas 5 dagen jong en de eerste samenkomst in Cascade zit er weer op.

In het verse nieuwe jaar was er, zoals nu al jaren, weer op de eerste zaterdag van de maand, het Kunstcafé in Cascade. De gelegenheid voor kunstenaars en, vooral niet te vergeten, kunstliefhebbers elkaar kunnen ontmoeten. De sfeer was ook dit keer weer collegiaal, met zoals regelmatig het geval is, wat nieuwe gezichten. Een heel bekend gezicht was echter niet aanwezig, Cees van Meerten. Als mede-initiatiefnemer en organisator was zijn afwezigheid dan ook zeer ongebruikelijk.

Marcel Vaandrager
Marcel, die zichzelf omschrijft als ‘schrijver, dichter, uitgever en nog veel meer’, nam daarom, op deze dag, de honneurs voor hem waar. Omdat de afwezigheid van Cees niet helemaal duidelijk was hebben we naderhand contact opgenomen met zijn echtgenote Isolde die, aan de toch wat bezorgde Kunstcafébezoekers, laat weten dat Cees wegens ziekte niet kon komen.

5 Januari
Als gebruikelijk in de eerste helft van januari werd er van de gelegenheid gebruik gemaakt om iedere aanwezige persoonlijk de beste wensen mee te geven voor het nieuwe jaar. Waarbij tegelijkertijd kennis kon worden gemaakt met enkele nieuwkomers. Kunstenaars die voor de eerste keer het Kunstcafé bezoeken krijgen de mogelijkheid zich aan het publiek voor te stellen. Niet alleen met naam en woonplaats, maar ook waar ze in de kunst mee bezig zijn. Zo is tevens te zien hoe het Kunstcafé zich steeds verder ontwikkeld naar de doelstelling; het leggen van verbindingen. Omdat de kunstenaars steeds vaker afbeeldingen van hun werk tonen aan medebezoekers. Dit doormiddel van de mobiele telefoon, iPad, laptop of nog (on)gewoon met een foto- of plakboek.

Henk Ganzeboom
Marcel introduceerde Henk Ganzeboom als collega uit Vuren. “Henk organiseert daar ook elke maand een Kunstcafé.” Henk die er ook was toen het Kunstcafé in H.I.Ambacht werd gestart vertelde onder andere. “We zijn in Fort Vuren begonnen met twee en twintig mensen en we hebben nu honderd en veertig kunstenaars, kunstkopers, galeries en musea. Het concept is eigenlijk hetzelfde als hier, want Cees en ik kennen elkaar al heel lang en het zou mooi zijn als we samen nog eens een project zouden bedenken.”

Nieuwe Kunstcafébezoekers
Reinie de Koning, uit Ridderkerk stelde zichzelf voor, “Ik heb altijd in de verpleging gezeten en toen ben ik gaan schilderen met acrylverf en geef nu twee middagen les. Ik vond het leuk om iets met andere mensen te delen.” Op de vraag in welke stijl ze schildert. “Ik schilder eigenlijk van alles. Ik werk op de les heel veel met materialen. Mijn hart gaat eigenlijk uit naar dieren of abstract.” Ze exposeert ook regelmatig. Op dit moment in een buurthuis in Ridderkerk, Trefpunt. Arie van der Pijl uit Barendrecht vertelde over zijn werk in de kunstsector met zijn ‘Het glas in lood atelier’. “Mijn werk varieert van brandschilderingen tot fantasieramen, van glas in loodramen tot glasobjecten en nog veel meer. Ook sieraden, dingen voor de tuin, ik combineer het met keramiek en ijzer, dus het spectrum is nogal vrij groot.”

Joop Tessers was weer aanwezig om één van zijn gedichten voor te dragen. Ditmaal een gedicht dat hij lang geleden heeft geschreven, dat gaat over zijn opa. Hiermee sloot hij het officiële gedeelte waarna iedereen nog lang bleef nakunstcafeeën.

Tekst en foto: Wim Uithol

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.