Home » Nieuws » Kunt u zich de ‘snoeppieswinkel’ van Landzaat nog herinneren?

Kunt u zich de ‘snoeppieswinkel’ van Landzaat nog herinneren?

Kunt u zich de ‘snoeppieswinkel’ van Landzaat nog herinneren?
Meenhuis

In het kader van het 50 jarig bestaan van weekblad De Brug deed De Brug een oproep aan mensen, die al 50 jaar of langer in Ambacht wonen om iets te vertellen over hun Ambachtse ervaringen van 50 jaar geleden. De eerste die op de oproep reageerde was Jeanet Landzaat, de jongste dochter van de eigenaar van de voormalige ‘snoeppieswinkel’ aan de Dorpsstraat.

Dochter van de snoepboer
“In 1960 kwamen mijn ouders vanuit Rotterdam in Hendrik-Ido-Ambacht wonen’, vertelt Jeanet Landzaat, de jongste van de acht dochters van de familie Landzaat. “In een net opgeleverde woning in de Scheltingastraat met vrij uitzicht op de weilanden. Ik was toen net anderhalf jaar en kan me daar dus niet zo veel van herinneren”. Wat veel Ambachters uit die tijd zich vast wel kunnen herinneren is de chocolaterie- en snoepwinkel, in de volksmond de ‘snoeppieswinkel’ van haar vader aan de Dorpsstraat 82.

Schoolervaringen
“50 jaar geleden was ik 11 jaar en zat ik op de Openbare Lagere School 1, wat nu de Stadhouder Willem III school is, in de 6e klas bij meester Hooijkaas. Het strenge, maar o zo rechtvaardige hoofd van de school, waar ik nog steeds met plezier aan terug denk”. Ook heeft Jeanet fijne herinneringen aan het spelen van slagbal op het schoolplein, de aubade met Koninginnedag en de schoolreisjes naar Lunteren.

De Floralia
“Wat me uit mijn schooltijd vooral is bijgebleven is de jaarlijkse Floralia, die door de school werd georganiseerd. Aan het begin van het schooljaar kregen we allemaal een stekje mee naar huis en op de Floralia lieten we zien wat er van geworden was. De kwekers van de grootste en mooiste planten werden met een prijsje beloond. Ook was er altijd het Rad van avontuur, gedraaid door de heer Haksteeg, waar je taarten kon winnen”.

44 jaar Souplesse
“Vanaf mijn 6e jaar ben ik op gymnastiek gegaan. Eerst bij ASWH onder in De Schoof en later bij Souplesse in de gymzaal aan de Weteringsingel. Ik heb tot mijn 50e actief aan gymnastiek gedaan en heb 32 jaar les gegeven”. Voor veel Ambachters is Jeanet dan ook een welbekend gezicht. Met heel veel goede herinneringen aan haar jeugdjaren in Hendrik-Ido-Ambacht.

Tekst: Jan O’teur

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.