Home » Nieuws » Kunzt in het teken van tekenen

Kunzt in het teken van tekenen

Kunzt in het teken van tekenen
Meenhuis

In het Oude Raadhuis is de komende maanden een expositie van het werk van Helen van Vliet te zien.

Nadat Helen van Vliet afstudeerde, aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg in 1988, werkt ze als freelance illustrator voor een groot aantal kranten en tijdschriften. Ze heeft meer dan 300 boeken geïllustreerd en daarnaast geeft ze les. Ze was als docent verbonden aan de Willem de Kooning Academie en het Art en Designcollege en heeft veel prijzen in de wacht weten te slepen. Haar CV is dan ook pagina vullend.

Expositie in Kunzt
Wat krijgen de mensen te zien? “Mensen krijgen mijn illustratiewerk te zien dat ik in de afgelopen 30 jaar maakte. Ik werk voor kinderen en voor volwassenen. Er hangen kinderboeken- en krantenillustraties, die ik onder andere voor de Volkskrant en het Algemeen Dagblad heb gemaakt.”

Hoe ga je te werk?
“Het grappige is dat ik eerst analoog werkte, gewoon met pen en papier. Rond het jaar 2000 ben ik de computer gaan gebruiken om mijn analoge werk te bewerken en op te sturen. Een voorbeeld van mijn analoge werk zijn de grote potloodtekeningen bij het boek ‘De reis van de dwerg’ Het spel dat ik maakte voor de Volkskrant maakte ik op de computer.” Toch niet helemaal op de computer? “Nee, ik maak de tekeningen nu op papier, scan ze in en bewerk ze verder digitaal. De basis blijft pen en papier. Ook het inkleuren blijft nog handwerk. Dat doe ik met ecoline en krijt, maar ik doe dat wat grof en in de computer maak ik het mooi en zacht van kleur.” Het echte eindresultaat zit dus in de computer, daarvan heb ik voor de tentoonstelling lichtechte prints laten maken.” Er komt ook een collage te hangen, gemaakt voor het Erasmus Medisch Centrum. “Daar teken ik altijd de Lof der Geneeskunst voor. Een opdracht voor hun jaarlijkse symposium en eigenlijk, omdat ik daar collages voor moest maken, ben ik toen met de computer begonnen.”

Neemt het digitale het over?
“Ik heb geprobeerd om het helemaal op de computer te doen, maar dat vond ik helemaal niet leuk. Ik ben dol op het gevoel van krijt aan mijn handen, daarbij heb ik een schetsmatige stijl, heel losjes. Als ik mijn lijnen op papier zwiep, is dat veel makkelijker en sneller dan om dat op de computer te verwezenlijken.”

Je werkt in diverse stijlen
“Als het dieren betreft, zijn die best wel realistisch. Ik heb ooit Junglebook geïllustreerd, toen had ik allemaal schetsen gemaakt zoals ik dacht dat dieren waren. Waarop werd gereageerd met “Aan Bolke de Beer hebben we niets. Ik wil echte dieren zien”. Daardoor is ze meer naar de realiteit gaan kijken. Duidelijk te zien zijn de verschillen in stijl met betrekking tot de doelgroep. “Als ik een kinderboekje maak voor kinderen die net leren lezen, kan ik niet de tekenstijl hanteren die ik voor het Erasmus MC gebruik. Daar staan veel medische dingen in en die moeten gewoon kloppen. Maar ik hoop dat je aan mijn lijnvoering wel kunt zien dat mijn werk altijd van mij is.”

De expositie opent op 17 januari om 17.00 uur en zal door Ronald de Meij officieel worden geopend. De expositie loopt van 17 januari tot en met 29 maart. Locatie: Het Oude Raadhuis, Raadhuisplein 1, ingang zijde Burgemeester de Bruïnelaan Zwijndrecht.

Tekst: Wim Uithol
Foto: Agnes Wijers

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.