Home » Nieuws » Laatste beelden Loveld / Schokbeton

Laatste beelden Loveld / Schokbeton

Laatste beelden Loveld / Schokbeton

In Fotogalerie Zwijndrecht aan de Rotterdamseweg 126 te Zwijndrecht, werd op 5 mei de tentoonstelling geopend, waar de foto’s worden getoond die zeventien leden van de Fotoclub Zwijndrecht in oktober vorig jaar hebben gemaakt. Op uitnodiging van de Gemeente Zwijndrecht mochten zij vastleggen hoe de fabriek na het faillissement in 2016 er bij ligt. Elke fotograaf heeft dit op zijn of haar eigen creatieve manier gedaan, zodat het een gevarieerd beeld geeft van de huidige vervallen staat waarin het zich in enkele jaren tijd bevindt.

Martin Geuze
Als bestuurslid gaf Martin een uitleg over wat het ontstaan van de tentoonstelling en het onderwerp. Nadat iedereen voorzien was van een glaasje rode of witte wijn naar keuze vertelde hij. “Het is een groepsexpositie van onze fotoclub.

Eind vorig jaar vroeg de Gemeente Zwijndrecht aan ons of we het Loveld terrein wilden fotograferen omdat ze daar plannen mee hebben en wat er nog staat gaat verdwijnen. Ze willen dat voor de historie toch ook vast gelegd zien.” Omdat Loveld hem niet zo bekend was, is Martin zich er in gaan verdiepen. “Ik ontdekte toen dat Loveld eigenlijk het bedrijf is dat later Schokbeton heeft overgenomen.”

Schokbeton
“Het was eigenlijk een bedrijf dat bij toeval is ontstaan. In het begin van de vorige eeuw was er een betonwerker, Gerrit Lieve, die een houten kruiwagen had met een kapot wiel. Daar door schokte het alle kanten op, en die Gerrit kreeg in de gaten dat als hij het beton met die kruiwagen had vervoerd, dat het beton veel steviger werd. Zo ontstond het idee van Schokbeton.” Met een compagnon heeft hij daar toen in 1932 een bedrijf voor opgezet. Een grote concurrent was de Engelse firma Loveld die rond 2006 Schokveld overnam. Door de hevige concurrentie vanuit het buitenland en de recessie viel in 2016 definitief het doek voor dit eens zo goed draaiende bedrijf. “Voor werknemers was dat een enorme klap. Van de één op andere dag kregen ze te horen dat ze het terrein moesten verlaten.”

Oud werknemers
Martin vertelde dat in de ochtend, voor de officiële opening, er al een aantal oud werknemers waren komen kijken die er 41 jaar hadden gewerkt. “Je kunt je voor stellen dat voor hen en iedereen die daar werkte, het toch droevig was om zo het bedrijf te zien eindigen. “

De dag van het fotograferen
“Toen we als fotoclub Zwijndrecht werden gevraagd dat te fotograferen, zijn met de groep in het najaar naar dat terrein gegaan. Als je er dan komt zie je het verval, dat toch wel heel snel toeslaat. De open vraag die ons was gesteld was, ‘maak foto’s’. Dat was het eigenlijk en het resultaat ervan hangt nu hier. Het is een expositie geworden die een heleboel kanten van Loveld/Schokbeton laat zien. Er zijn verschillende benaderingen, sommige mensen hebben vastgelegd van wat ze hebben aangetroffen. Er zijn er die de sporen van mensen met name hebben vastgelegd. Al is het maar een broek die ergens hangt of de resten van vloeitjes die je nog ziet. Die geven wel aan dat er mensen bij betrokken zijn geweest. Ook hebben sommigen de schoonheid van het verval vastgelegd. Allemaal andere benaderingen die wel iets gemeen hebben, namelijk dat er toch wel door fotografen naar gekeken is. Het zijn dus geen keurige kiekjes, maar er is gekeken hoe ze een bepaalde sfeer of emotie konden laten zien.”

Open: zaterdag 12, 19 en 26 mei 11.00 uur tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Tekst en foto: Wim Uithol

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.