Home » Nieuws » ‘Licht in het donker’ van Marit Törnqvist

‘Licht in het donker’ van Marit Törnqvist

‘Licht in het donker’ van Marit Törnqvist

Marit Törnqvist viert dertig jaar schrijfster en illustrator in Zwijndrecht.

Op vrijdagmiddag 30 november werd de jubileumtentoonstelling “licht in het donker” van Marit Törnqvist feestelijk geopend. Slechts een deel van hetgeen ze in de afgelopen 30 jaar heeft gemaakt aan tekeningen wordt in het Oude Raadhuis tentoongesteld en dat zijn er toch al 120, waaronder nog nooit getoonde illustraties. Dit alles in het kader van haar 30 jarig jubileum als schrijfster en illustratrice.

Met illustraties kun je een brug slaan tussen onbekende werelden. Marit Törnqvist, weet dat als geen ander. In haar expositie ‘Licht in het donker’ staan natuurlijk haar schitterende illustraties centraal, maar vormen ook verhalen, ervaringen en sociale betrokkenheid een belangrijk vertrekpunt. In 1988 verscheen “Daar komt de tijger”, een poëzie-prentenboek met illustraties van Marit Törnqvist en gedichten van Hans en Monique Hagen. Het was voor beiden hun debuut. Marit Törnqvist is inmiddels een van de meest gelauwerde kinderboekenschrijvers/illustratoren van ons land. De illustratrice is onder andere bekend van haar samenwerking met de legendarische Astrid Lindgren en heeft voor haar werk vele nominaties en prijzen mogen ontvangen.

Jolanda de Witte opende de expositie, waarbij ze vertelde over Kunzt en doelstellingen. Tijdens de opening kreeg het publiek een voorproefje van de activiteiten die rond deze tentoonstelling zijn ontwikkeld. Petra Plapschorre en Ruben Buter speelden een klein stuk uit de nieuwe theatervoorstelling “Het Gelukkige Eiland” van regisseur Erwin van Heusden. De voorleesestafette werd door Marit Törnqvist gestart met een verhaal uit haar boek “bellen blazen in Burundi” waarna Taghrid Omar het licht van haar overnam met het gedicht “jij bent de liefste” die zij in het Arabisch voorlas.

Marit Törnqvist werd in 1964 in Uppsala (Zweden) geboren. Op haar vijfde verhuisde ze met haar Nederlandse moeder, Zweedse vader, broer en zus naar Nederland, waar ze in Bussum opgroeide. Nu woont ze met haar man en twee dochters midden in Amsterdam, maar een groot deel van het jaar brengt ze door in een boerderijtje tussen de bossen en meren van Zuid-Zweden.

De opening was niet alleen een startsignaal voor de expositie alleen. Rondom Marit Törnqvist’s jubileum zijn er allerlei activiteiten gepland, die op één of andere manier met haar werk te maken hebben. Dit betreft dan zowel haar tekeningen als haar poëzie en verhalen.

Agenda
5 december, 15.00 uur: start voorleesestafette bij KunZt.
9 december: Rondom de tentoonstelling worden leuke activiteiten georganiseerd, zoals de voorleesestafette die op 5 december start en 10 weken lang langs 10 locaties gaat met tien voorleesteams. Ook zijn er leuke workshops voor kinderen en hun (groot) ouders tussen de 4 en 12 jaar. 13.45 uur: KunZt voor Kinderen in het gemeentehuis van Zwijndrecht.
12 december, 14.00 uur: workshop handletteren bij KunZt. Handletteren- Maak zelf je eigen tekst op een wenskaart van Marit Törnqvist. De Bibliotheek AanZet organiseert in de middag een leuke workshop bij KunZt. Onder begeleiding van Paulien de Vries en Annemarie van den Dool van Bij Bosshardt leer je deze middag de basisprincipes van het handletteren. Na een korte introductie ga je zelf aan de slag. Je maakt je eigen tekst op een Marit Törnqvist kaart.

De tentoonstelling “Licht in het donker” is geopend op woensdag-, donderdag-, vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 uur tot 16.30 uur. Jubileumtentoonstelling “Marit Törnqvist: 30 jaar illustratrice” die van 1 december t/m 10 februari 2019 in het Raadhuis van Zwijndrecht, Raadhuisplein 1, ingang zijde burgemeester de Bruïnelaan. Parkeren is gratis.

Tekst, foto en video: Wim Uithol

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.