Home » Nieuws » Limburgse fossielen van zo’n 70 miljoen jaar oud

Limburgse fossielen van zo’n 70 miljoen jaar oud

Limburgse fossielen van zo’n 70 miljoen jaar oud

Dirk Dragt verzamelt fossielen uit de laatste Krijtperiode in de Limburgse mergelgroeven.

Dirk Dragt vond het als kind al leuk om bijzondere steentjes uit de oudheid te zoeken en te verzamelen. Nu heeft hij als een van de weinigen in Nederland toegang tot de ENCI-groeve in de Sint-Pietersberg bij Maastricht, waar hij naarstig speurt naar fossielen uit de laatste Krijtperiode, het Maastrichtien. Vooral de haaientanden uit deze periode hebben zijn speciale interesse. Hij is maar wat trots op de vele fossielen, die hij thuis in vitrines heeft uitgestald.

Fossielen uit de laatse Krijtperiode
“Fossielen zijn restanten van organismen die vroeger geleefd hebben en als versteende vorm bewaard gebleven zijn”, vertelt Dirk Dragt, 58 jaar jong en al 23 jaar inwoner van Hendrik-Ido-Ambacht. “Mijn belangstelling gaat met name uit naar fossielen uit het Maastrichtien, die zich in de Limburgse mergelgroeven bevinden”. Dat verdient nadere uitleg!

De laatste Krijtperiode: het Maastrichtien
“Het Krijt is een geologisch tijdperk dat duurde van ongeveer 144 tot 66 miljoen jaar geleden. In het laatste deel van dat tijdperk, het zogenoemde Maastrichtien, van 72 tot 66 miljoen jaar geleden, waren Zuid-Limburg en een groot gebied eromheen bedekt door een ondiepe tropische zee met verspreide koraalbanken. In de warme Limburgse Krijtzee wemelde het koraal van de planten en dieren, zoals zee-egels, zeegrassen, mosdiertjes, foraminiferen en schelpen. Erboven zwommen ammonieten, zeeschildpadden, haaien en grote roofzuchtige maashagedissen (mosasaurus). De fossiele resten van deze planten en dieren worden aangetroffen bij de winning van kalksteen in de ENCI-groeve in de Sint-Pietersberg bij Maastricht.

De ENCI-groeve bij Maastricht
“De ENCI-groeve in de Sint-Pietersberg in Maastricht is op dit ogenblik nog de enige groeve in Nederland, waar fossielen mogen worden gezocht. En dat slechts door een groep van 30 amateur-geologen, die behoren tot een kennisvereniging, onderdeel van de Nederlandse Geologen Vereniging afdeling Zuid Limburg”. Dirk maakt deel uit van dit selecte gezelschap, dat voornamelijk uit Limburgse geologen is samengesteld. De groeve geldt wereldwijd als typelocatie voor de Maastrichtien periode. “De wanden van de ENCI-groeve bevatten van de bodem tot de top van de Sint-Pietersberg, een hoogte van 200 meter, de geologische geschiedenis over de periode van 72 tot 66 miljoen jaar geleden. In die immense wand zitten de fossielen, soms in lagen van maar enkele centimeters dik. En naar die plekken gaat Dirk zijn speciale belangstelling uit.

Fossielen verzamelen
Op slechts 6 ochtenden in een jaar mogen de amateur-geologen onder strikte voorwaarden op zoek naar fossielen. Gewapend met hamers en beitels gaat Dirk op zoek naar de fossielen. Soms ziet hij aan de buitenkant resten van fossielen, meestal moet er eerst flink gehakt worden. De stukken krijtsteen, waarin zich fossielen bevinden, worden mee naar huis genomen om daar heel voorzichtig van het krijt te worden ontdaan en te worden schoongemaakt. Dan bepaalt Dirk tot welke diersoort ze behoren en worden ze gecatalogiseerd en opgeslagen. De mooiste in een van de vitrines.

Haaientanden
Dirk heeft zich gespecialiseerd in haaientanden. Wat niet wil zeggen, dat hij geen interesse heeft in andere fossielen, want zijn verzameling fossielen bevat ook tal van andere soorten. Maar over haaientanden kan hij je alles vertellen. Over de vorm, de plek waar ze in de wereld gevonden worden, de herkomst en nog veel meer.

Een fantastisch verhaal!
“Ik vind de geologische geschiedenis van onze wereld een fantastisch verhaal. Fossielen maken het verloop van onze geschiedenis zichtbaar. En elk fossiel heeft weer zijn eigen verhaal. Bovendien vind ik fossielen stuk voor stuk heel mooi”, aldus Dirk Dragt, een bevlogen verzamelaar van fossielen uit het Maastrichtien van Zuid Limburg.

Tekst en foto: Jan O’teur

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.