Home » Nieuws » Loes de Wolff werkt nu ook met steen

Loes de Wolff werkt nu ook met steen

Loes de Wolff werkt nu ook met steen

Aan het schilderwerk van Loes de Wolff hebben we een paar jaar geleden al eens een artikel gewijd. Schilderen doet ze nog steeds, maar ze heeft er een dimensie aan toegevoegd en is ook gaan beeldhouwen. Dit doet ze met materialen als speksteen, albast en serpentijn.

Beeldhouwen?
“Ja en dat vind ik erg leuk om te doen, maar het is erg zwaar. Zo’n stuk steen is niet te tillen en als je aan het werk bent dat moet dat wel eens een beetje draaien en als je dan voelt wat een kracht er op je handen komt.” Als bewijs toont ze haar beschadigde handen waar ze soms een pleister op moet doen als ze helemaal door de huid eens is. Maar ze blijft het leuk werk vinden als afwisseling met haar schilderen en hoopt dat ze met wat smeerseltjes haar handen in optimale staat te brengen om het fifty-fifty te kunnen gaan doen.

Hoe ga je te werk?
“Veel werken met een vijl om die ronde vormen te krijgen, maar eerst doe ik het grove werk met een zaag. Vervolgens schuren, polijsten om het zo glad mogelijk te krijgen. Steeds fijner schuurpapier en dat is een hele klus.” In haar woonkamer toont ze een aantal van haar beeldhouwwerken, waaronder de kop op de foto gemaakt van speksteen.

Schilderen
“Dat is toch waar ik het meest mee bezig ben. Iets anders dan in het verleden, toen mijn inspiratie uit foto’s kwam die ik dan op mijn manier op een doek zetten. Ik probeer er nu toch iets meer van mezelf in te brengen en dat er ook wel een diepere achtergrond is.” Zo laat ze een schilderij zien dat ze heeft gemaakt naar aanleiding van een opdracht gegeven door Marjon den Engelsman tijdens een les. Die opdracht luidde ‘Waar wil je het liefst over dromen?’. Loes eerste reactie was “Wereldvrede. Ik bedoel als iedereen elkaar nu de hand toereikt, of je nu man of vrouw bent, wat voor kleur je ook hebt, wat voor religie je ook hebt, dan zou de wereld er zo’n stuk beter uitzien. Dat heb ik geprobeerd in dat schilderij over te brengen.”

Kunstmarkt op Koningsdag
Ook daar was Loes van de partij. Hoe kijk je daar op terug? “Ik had er een goed gevoel over, niet omdat ik werk kon verkopen, maar je krijgt mensen langs je kraam. Er ontstaan goede gesprekken, ook met de mede kunstenaars heb ik heel leuk gepraat en veel plezier gehad. Ik kijk er op terug met een goed gevoel.”

Druk leven
Door allerlei dagelijkse dingen vindt Loes dat ze, tegen verwachting in, te weinig tijd heeft om zich met haar kunst bezig te zijn. “Ik wil eigenlijk al een tijd proberen om vaste middagen te vast te leggen, dan maak ik geen afspraken dan ga ik schilderen. Maar tot nu lukt me dat gewoon nog niet.” Zo zou ze haar werk ook graag op een eigen website willen hebben, maar daar heeft ze de tijd niet voor omdat ze ook niet precies weet hoe je dat moet realiseren.

Wat zijn je plannen voor het seizoen?
“Ik ga naar een kunstmarkt in Burgh-Haamstede in juni en ga nog contact opnemen voor het Noordparkfestival op 30 juni in Zwijndrecht. Verder heb ik niets op stapel staan, maar ik wil beslist nog wat andere markten doen.”

Tekst en foto: Wim Uithol

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.