Afbeelding
Foto: Onno Kemperman

OVZ-ondernemers bezoeken Oceanco

Lokaal

Op 20 september brachten ruim 100 leden van de Ondernemersvereniging Zwijndrecht (OVZ) een bedrijfsbezoek aan Oceanco/Mercury Yacht Construction aan de Noordweg op industrieterrein Groote Lindt. Een recordaantal bezoekers voor de doorgaans al goed bezochte OVZ-activiteiten.

Het bezoek aan Oceanco kende een lange voorbereidingstijd, want vanwege de vertrouwelijkheid van de bouwwerkzaamheden voor exclusieve jachten van anonieme eigenaars zijn bezoeken van buitenstaanders aan de bedrijfshallen uiterst zeldzaam. De grote belangstelling vanuit de leden verraste het OVZ-bestuur dan ook niet. Ook Burgemeester Edo Haan voegde zich bij de bezoekers, evenals een aantal leden van de Gemeenteraad.

De directie van Oceanco/Mercury Yacht Construction gaf een uitgebreid overzicht van de achtergrond van het bedrijf, de reden waarom men naast de hoofdvestiging in Alblasserdam ook een locatie in Zwijndrecht heeft gekocht, het systeem van werken met vele onderaannemers, de vorming van een netwerk van specialisten op het gebied van de jachtbouw rondom de vestiging aan de Noordweg en de initiatieven om samen met de andere bedrijven in de buurt (het project heet “Buurman & Buurman”) een systeem van energiedeling op te zetten om de gevaren van netcongestie op het stroomnet tegen het hoofd te bieden. De OVZ probeert dit soort energie-initiatieven actief te ondersteunen (ook op andere bedrijfsterreinen) en werkt daarbij samen met andere ondernemersverenigingen in de regio.

Na de uitleg over het bedrijf konden de leden in groepjes ook een kijkje nemen in de bedrijfshallen, waar op dat moment een jacht van 110 meter lag waaraan druk gewerkt werd. Er kon over enkele dekken gelopen worden om een grove indruk te krijgen van hoe dergelijke luxe jachten ingedeeld zijn. De reacties van de deelnemers waren unaniem enthousiast over de mogelijkheid om een inkijkje te nemen bij dit Zwijndrechtse bedrijf dat tot de wereldtop van jachtbouwers behoort.

Foto: Onno Kemperman