‘Je hebt een nummer, speelt een thema en gaat daarna samen met de andere muzikanten improviseren. Dat is heel spannend.’ Foto: Josefiene Degenaar
‘Je hebt een nummer, speelt een thema en gaat daarna samen met de andere muzikanten improviseren. Dat is heel spannend.’ Foto: Josefiene Degenaar

Saweda Bekker in finale Prinses Christina Jazz Concours

Lokaal

Het is een spannende periode voor de 17-jarige Sadewa Bekker uit Zwijndrecht. In september gaf hij zich op voor het landelijk bekende Prinses Christina Jazz Concours. Vorige week werd bekend dat hij in de finale staat. Hoog tijd om Sadewa beter te leren kennen.

Hij heeft veel zin om aankomende zaterdag in het BIMHUIS voor het publiek en de jury te spelen. ‘Het BIMHUIS is toch wel dé jazzplek van Nederland om op te treden. Het is een eer om daar te mogen staan’ zegt de jonge muzikant. Een belangrijke reden voor Sadewa om mee te doen met het Jazz Concours is om te laten zien wat hij in huis heeft. Tot nu toe is dat goed gelukt. Om deel te kunnen nemen stuurden alle deelnemers een video met daarop hun optreden in. Een jury bestaande uit professionele muzikanten beoordeelde de video’s, schreef feedback voor de deelnemers en selecteerde in totaal 14 acts die zich plaatsten voor de Halve Finales in Nijmegen en Rotterdam. Sadewa trad op in New Grounds, een podium in Rotterdam. Het nieuws over zijn finaleplek hoorde hij op de fiets toen hij onderweg was naar school.

Aanmoedigen
Het jonge talent komt uit een creatief gezin. Zijn beide ouders waren dansers en brachten hem al vroeg in aanraking met muziek. Zo leerde hij de trompet kennen, een instrument waarop hij zich helemaal thuis voelt. Ook op zijn middelbare school draait het om muziek. Naast de gewone vakken ligt er een extra focus op muzikale ontwikkeling. Van muziektheorie, tot ensemble- en trompetles. Ook bezoeken de leerlingen regelmatig concerten. Zaterdag staat hij dan echt op het podium van het BIMHUIS. ‘Ik wist niet wat ik moest verwachten toen ik me inschreef. De halve finale was in mijn toetsenweek. Toen ik hoorde dat ik in de finale stond sprong ik een gat in de lucht, maar moest ik opeens van alles regelen, want een van mijn muzikanten kon tóch niet spelen op die datum. Gelukkig heb ik nu een volledige band!’ In de finale speelt hij twee jazzstukken. Jazz is vrijheid volgens Sadewa. ‘Je hebt een nummer, speelt een thema en gaat daarna samen met de andere muzikanten improviseren. Dat is heel spannend.’ Gelukkig heeft hij zijn trouwe fans bij zich. Zijn broertjes, zus en ouders zitten zaterdag in het publiek.

Het Prinses Christina Jazz Concours vindt plaats in het BIMHUIS in Amsterdam op 18 november. Kaarten zijn te koop via de website.