Een VAR van Henk zelf uit de jaren 70.
Een VAR van Henk zelf uit de jaren 70.

‘Ik ben zeer geïnteresseerd in voetbalhistorie’

Lokaal

In gesprek met Henk

In deze editie van De Brug kunt u al weer voor de 100e keer de veel gelezen voetbalrubriek VAR lezen. De letters V.A.R. hebben uiteraard ook een betekenis en staan voor Voetbal Archief Regio. Van alle voetbalclubs uit het verschijningsgebied van De Brug wordt op een ludieke manier met feitelijke gegevens een terugblik geworpen uit de vaak rijke historie van de clubs. Honderd keer VAR: een mooie gelegenheid voor een nadere kennismaking met Henk Sterkenburg, de initiatiefnemer van deze artikels.

Hoe kom je aan al die kennis over de hoofdrolspelers in VAR?
„Als je vanaf je prille jeugd al wekelijks met een bal bezig bent wordt je vanzelf besmet met het voetbalvirus. Mijn eigen amateurloopbaan kreeg helaas een veel te vroeg einde. Ik speelde met Heerjansdam tegen Rijnsburgse Boys. Er knapte een kruisband. Ik wist niet eens dat ik zo’n ding had. Destijds kon het toen meteen schudden. Pff, en dan ben je nog geen 25 hè! Via, via kwam ik daarna in de voetbaljournalistiek terecht. Bleef ik toch in mijn wereldje. En ook vanwege diverse functies in o.a. de technische commissies van Achilles Veen, RVVH, Xerxes, Kozakken Boys en vooral ASWH heb ik daar plenty netwerken maar vooral veel voetbalvrienden aan overgehouden. Daarnaast heb ik veel interesse in voetbalhistorie en bovendien kun je tegenwoordig bijna alles terugvinden.”

De artikelen gaan altijd over de persoon in combinatie met een foto, zonder deze vaak fraaie ‘platen’ heeft het artikel geen waarde. Hoe kom je aan al die foto’s?
 
„Nou dat is echt een kwestie van het kennen van heel veel amateurvoetballers. Dat geldt in alle leeftijdscategorieën. Het kost natuurlijk wel heel veel tijd om al die foto’s uit hun plakboeken in te scannen maar ik doe dat met ontzettend veel plezier. Vooral de jaren 60/70 zijn bij mij zeer geliefd. De hoofdrolspelers zijn nu zelf op behoorlijke leeftijd of zijn in veel gevallen inmiddels overleden. Maar soms krijg je dan warme blijken van waardering terug van de kinderen of zelfs kleinkinderen. Daar doe je het natuurlijk allemaal ook voor.”

Wat zou je de lezers van De Brug nog willen meegeven of vragen?
„Wees zuinig op oude voetbalalbums van opa of papa. Je weet nu waar je eventueel terecht kunt, ha, ha! En ik wil alle amateurvoetballiefhebbers nog een hint geven naar de rubriek TERUGBLIK op de site van oudridderkerk.nl. Daar kunnen ze zelfs elke dag hun hart ophalen met een nieuw artikel over de rijke Ridderkerkse voetbalhistorie.”

Vandaag de 100e VAR! Valt daar nog iets bijzonders over te melden?
„Nou dat  is er geheel onverwacht eentje met een speciaal, helaas, zwart tintje. Het betreft een artikel over de niet meer bestaande voetbalclub VV Zwijndrecht. Echt zo’n regiovereniging met een historisch verleden. Met oer-clubman Henry Schop hebben we het artikel nog geverifieerd of de feiten klopten. En geheel onverwacht komt dan een paar dagen later zijn overlijdensbericht binnen. Poeh, dat hakt erin kan ik je zeggen. Als eerbetoon aan Henry draag ik dit artikel dus aan hem op.”

Lees hier de 100e VAR: https://www.weekbladdebrug.nl/reader/28438#p=31

Afbeelding