Foto: MajankaFotografie
Foto: MajankaFotografie Foto: MajankaFotografie

Sadewa Bekker wint 3e prijs tijdens Finale Jazz Concours

Lokaal

De 17-jarige trompettist Sadewa Bekker won afgelopen zaterdag een 3e prijs tijdens de landelijke finale van het Prinses Christina Jazz Concours in het BIMHUIS in Amsterdam. Het talent uit Zwijndrecht wint de CityProms Concertprijs en mag optreden tijdens de volgende editie van het festival. 

Sadewa kreeg zijn prijs uitgereikt door de Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk. Het Jazz Concours is de enige landelijke competitie voor jazz en aanverwante muziekstijlen voor jongeren van 12 t/m en 21 jaar. Het Prinses Christina Concours biedt deelnemers o.a. een leertraject aan: het maken van een video, feedback van professionele muzikanten en een kans om op het podium staan. De jury bestond dit jaar uit gerenommeerde jazzmuzikanten zoals fluitist Ronald Snijders, bigband-grootheid Ruud Breuls en hoofdvakdocent van het Conservatorium van Amsterdam, Sylvi Lane. De presentatie lag in handen van NPO Radio 2 presentator Carolien Borgers.

Prijzen
Met het uitreiken van prijzen stimuleert het PCC finalisten in hun muzikale ontwikkeling. Zo mogen de winnaars optreden op nationale en internationale podia en spelen zij op verschillende muziekfestivals, zoals het Amersfoort Jazz Festival en de ZomerJazzFietsTour. Ook mogen zij concerten geven in verschillende concertzalen, theaters en media. De finalisten van het concours worden beoordeeld in verschillende leeftijds- en opleidingscategorieën. Sadewa viel in de 2e categorie van 16 t/m 21 jaar en studeert aan het Codarts lyceum, een middelbare school voor muziek en dans. Volgens de jury is zijn toewijding voor de muziek te horen in zijn volle sound en timing en wijst die artistieke richting hem nu al de weg.  

Over het Prinses Christina Concours
Het Prinses Christina Concours stimuleert al meer dan 56 jaar jongeren om muziek te maken en helpt hen hun talenten te ontwikkelen. Het Jazz Concours voor jazzmuziek en aanverwante stijlen wordt sinds 2004 georganiseerd. Deelname aan het concours is vaak een springplank naar een professionele carrière. Oud-winnaars zijn o.a. saxofonisten Ben van Gelder en Joris Roelofs, aanstormend zangtalent Fuensanta Méndez en hoornist Morris Kliphuis.