Toneelvereniging ATOS was er klaar voor. Foto Adrie v.d. Linden.
Toneelvereniging ATOS was er klaar voor. Foto Adrie v.d. Linden.

To B or not to B, dat was de vraag bij ATOS

Lokaal

Op 24 en 25 november speelde toneelvereniging ATOS in een uitverkochte Cascade een blijspel over een stel dat de idee had opgevat een B&B te beginnen. Een onzalige gedachte, zo bleek wel bij de start. De B&B was allesbehalve af, de leidingen lekten, het nieuwe behang liet los, het toilet was verstopt, de frituur vloog in brand en bovenal had de eigenaar last van dubbelboekingen. En op zijn beurt dreef hij de eigenaresse tot hysterische woedeaanvallen.

Het stuk met de veelzeggende titel ‘To B or not to B’ is geschreven door Miriam Bosveld, die op zaterdag kwam kijken naar ATOS. Ze had een modern stuk geschreven met een knipoog naar huidige televisieprogramma’s (met name ‘Ik Vertrek’). Er waren ook enkele supermoderne elementen toegevoegd, zoals ‘Boody Work Outs’,  ‘het teruggeven van energetische krachten aan Moeder Aarde’ en Tai Chi, die vanzelfsprekend met humor werden uitgespeeld. Ook werden filmfragmenten ingezet, wat een bijzonder effect gaf.

De B&B werd bevolkt door de meest vreemde gasten, waarbij nogal eens het de dames waren de mannelijke kunne tot het bot fileerden, onderdrukten en/of domineerden. Dat was niet alleen bij de eigenaren zo, maar ook bij een bazige moeder met een nerd-zoon en een natuurminnend echtpaar op zoek naar een woongroeplocatie. Daar tussendoor fladderden twee dr. Vogel-zeurzussen, een nichtje met een eetprobleem, een blowende schrijver en een verlichte workshopleider voor het cook-and-crea programma. Als crisiscentrum functioneerde ‘tante Nel’ met haar Amsterdamse tongval en een haarscherp probleemoplossend vermogen. Daar tussendoor liep de klusjesman, die gek werd gemaakt door het veelvoud van onuitvoerbare opdrachten.

Bij wijze van open einde stelden de in zak en as zittende eigenaren elkaar de vraag: To B or not to B? Het antwoord zal onbekend blijven, want het doek ging dicht. Het publiek had een bijzonder leuke avond gehad, die gecomplementeerd werd door een komisch gebrachte loterij. Er werd nog lang nagepraat in de foyer.

Toneelgroep ATOS was er klaar voor. 
Foto: Arie v.d. Linden

Lees hier de digitale editie

Hendrik-Ido-Ambacht

Zwijndrecht

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug. U ontvangt dan elke week de edities in uw mailbox.