Floor laat deze afstandspegel, dankzij deze katachtig uitgevoerde save, er niet door.
Floor laat deze afstandspegel, dankzij deze katachtig uitgevoerde save, er niet door.

Tijd voor de VAR

Lokaal

Hoe wonderschoon kan een uiterste krachtsinspanning van een keeper worden vastgelegd door de fotograaf. Wat een momentopname! Dit is wederom een prent uit de wedstrijd Heerjansdam-ASWH van 10 maart 1962 ‘jongstleden’. En dat woordje ‘jongstleden’ dient uiteraard met een knipoog te worden gelezen.

Want, enige VAR-rubrieken geleden, werd deze derby namelijk ook al uit het vet gehaald. Toen met het plaatje, waarop twee supporters van Heerjansdam, schutter Jan van der Burg op hun schouders richting kleedkamer droegen. Via een 3-0 zege sleepte Heerjansdam namelijk de titel (naar de 2e klasse) binnen. En op deze foto lijkt het welhaast zeker dat ‘zes’ ASWH-ers één van die treffers geboren zien worden. Echter het fotobijschrift spreekt over een wereldredding! Maar laten we wel zijn. Want, als… als… ASWH-doelman Floor van der Wulp déze bal alsnog uit zijn doel weet te houden dan gaan die gasten in Zeist, op zeker, nog even op hun VAR-scherm koekeloeren. Wie weet heeft de scheids van dienst al een piepje op z’n horloge gekregen en dat de doellijntechnologie hem al richting middenstip heeft doen wijzen. 

Maar kijk toch weer eens naar de verrukkelijke entourage bij dit stokoude plaatje. In deze periode liep het voorjaar duidelijk waarneembaar nog in de juiste tred. Zoom maar in richting de dik geklede fans langs de lijn. De maartse buien deden nog gewoon waarvoor ze ‘hun’ naam opgespeld hadden gekregen. Het resultaat is dat er vanmiddag een ouderwets moddergevecht plaatsvindt tussen de Waaldorpenclubs. Op de foto zien alle ASWH-ers de volgende bui ook al hangen. Die uiterste machtige strekking van De Zwarte Panter van ASWH lijkt in hun ogen dus vergeefs. De lichaamstalen spreken weer eens boekdelen. 

Neem bikkel Cor van der Leer (rechts), die heeft zo te zien al wat modder-duels uitgevochten. Bij zwoeger Adrie Scheurwater (2e van rechts) signaleren we al wat meer berusting. Bij kanjer Piet van der Nat (3e vanaf rechts) lezen we onheil op z’n gezicht en zelfs bij gentleman-speler Rien de Jong (4e vanaf rechts) bespeuren we vanuit de verte: doelpunten-tégen-angst! Wellicht is dan nog alle hoop gevestigd op dat ene mannetje in de verte (ASWH-er nummer zes) onder de linker strekkende arm van Floor (in dat schitterende zwarte traingingspak met witte bovenkant): grensrechter Teun Visser! De vlag is nu nog naar beneden. Maar sportieve Teun zal enkel vlaggen als er ook daadwerkelijk gevlagd moet worden. Op deze foto is ook Heerjansdammer Kees de Vries (de maker van de 2-0) zichtbaar. En tenslotte terug naar clou van dit waanzinnig boeiende spelfragment. Hulde aan Floor van der Wulp. De Ambachtse doelwachter en uitblinker in deze derby. Hij rammelt hier dus een poeier van Heerjansdammer Adri Snijders uit zijn doel. Het lijkt welhaast onmogelijk! Wat een redding!