Home » Nieuws » Lokaal » Heeft u al goede voornemens voor 2017 gemaakt?

Heeft u al goede voornemens voor 2017 gemaakt?

Meer bewegen staat boven aan het lijstje van Goede Voornemens voor 2017!
Heeft u al goede voornemens voor 2017 gemaakt?
Heeft u uw goede voornemens voor 2016 – weet u ze nog ? – al weer niet gehaald, in 2017 gaat het zeker lukken met de volgende tips!

Regio – Heeft u al goede voornemens voor 2017 gemaakt? In 2017 zal naar schatting liefst 80% van alle volwassen Nederlanders het jaar met een goed voornemen beginnen. Welke goede voornemens hebben de grootste kans van slagen en hoe kunt u de kans dat u uw goede voornemen ook daadwerkelijk haalt vergroten? Wij verzamelden een aantal tips voor U.

Waarom mislukt 85 procent van de goede voornemens?
We willen u de moed niet ontnemen, maar de vooruitzichten zijn ook voor 2017 niet zo best. Slechts 15 procent van de goede voornemen zal met succes worden afgerond. 85 procent redt het dus niet! Een kwart van de mensen haalt zelfs het eind van de eerste week niet, blijkt uit onderzoek. Goede voornemens mislukken vaak, omdat het voornemen gebaseerd is op iets dat mensen ‘niet meer willen’. Ze roken, drinken te veel, zijn te zwaar, leven ongezond of hebben een gat in hun hand. Als je goede voornemen uitsluitend is om dit niet meer te willen dan is de kans groot dat het niet gaat lukken. Hoe dit komt? Simpel, je richt je immers op ‘wat je niet wilt’ en niet op ‘wat je wel wilt’. Afvallen wordt dan een MOETEN en iedere Bossche bol of tompouce die voorbijkomt een ware kwelling. Vroeg of laat kan je de verleiding niet weerstaan!

Welke goede voornemens slagen wél?
Je kunt goede voornemens alleen volhouden als je voldoende gemotiveerd bent. Ontbreekt deze motivatie dan worden jouw goede voornemens een strijd die je waarschijnlijk gaat verliezen. Je zult dus op zoek moeten naar een motivatie die veel beter of lekkerder is dan een Bossche bol of een sigaret. Dus iets wat jij echt wilt. Je richt je dan bovendien meer op het resultaat van jouw goede voornemens en niet meer op het probleem dat je mogelijk hebt. Als je op de volgende vragen over jouw goede voornemen een positief en duidelijk antwoord kunt geven, dan is de kans van slagen groot. Ontbreken duidelijke antwoorden echter, dan valt te vrezen, dat je ook in 2017 een teleurstelling te wachten staat.

1. Weet jij waarom jij jouw goede voornemen wilt bereiken?
Goede voornemens zijn niets waard als je niet weet waarom je ze wilt bereiken. Neem afvallen. Als je niet weet waarom je wilt afvallen wordt het erg moeilijk om het vol te houden. Je moet een einddoel of resultaat voor jezelf definiëren dat veel positiever is dan de huidige situatie. Pas dan ben je gemotiveerd om te veranderen. Als je je fit en ergergiek wilt voelen of in maatje 36 wilt passen, dan is dat jouw doel en is afvallen slechts een middel om dat doel te bereiken.

2. Zijn jouw voornemens wel uit te voeren en zijn ze meetbaar?
Hoe vager je goede voornemens, hoe minder kans dat het je ook gaat lukken. Maak je voornemens dus zo concreet mogelijk. Vraag je af of jouw voornemens wel realistisch zijn, gezien jouw mogelijkheden qua bijvoorbeeld fysiek, tijd en geld en vraag je af of het beoogde resultaat wel objectief meetbaar is. Alleen door het meten van de resultaten is te bepalen of er vooruitgang richting het einddoel wordt bereikt.

3. Heb je een doordacht plan van uitvoering gemaakt?
Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak een plan(netje) en beschrijf hierin hoe je jouw goede voornemen gaat behalen. Een goed voorbereid plan biedt bovendien houvast als het een keertje tegenzit.
Stel jezelf daarbij geen tussentijdse doelen die te groot zijn en daardoor onhaalbaar lijken. Neem in het begin kleine stappen, zodat je in beweging komt en vier ieder succes dat je behaalt. Heb je eenmaal aan het succes geproefd, maak dan de stappen steeds groter. Zo wordt het steeds gemakkelijker.

4. Weten anderen van jouw goede voornemens af?
Anderen in je voornemens betrekken werkt om twee redenen. Allereerst als stok achter de deur: je kunt vrienden, collega’s, je partner of je kinderen vragen om jou scherp te houden. Daarnaast zet je door jouw voornemens uit te spreken al de eerste stap op weg naar het realiseren van jouw voornemens.

En nu aan het werk!
Als je echt iets wil bereiken dan is er maar één moment om met de uitvoering van je goede voornemen te beginnen en dat is NU METEEN. Wacht niet tot morgen, over een week of tot 1 of 15 januari. Je bent NU gemotiveerd om iets te veranderen, begin dus direct. Uitstel is afstel. Laat je verder niet uit het veld slaan door tegenslagen en geef niet op. Weerstand is vaak een teken dat er iets aan het veranderen is. Je bent bezig iets nieuws te doen en het kost tijd voordat dat onderdeel is van jouw systeem. Houd je aan jouw plan en denk alleen aan het eindresultaat dat je gaat bereiken. Veel succes!

De tien populairste goede voornemens voor 2017 zien er als volgt uit:
1. Meer bewegen
2. Beter met geld omgaan
3. Meer tijd aan vrienden en familie besteden
4. Afvallen
5. Een geschikte partner vinden
6. Stoppen met roken
7. Schulden afbetalen
8. Minder alcohol drinken
9. Nieuwe dingen leren
10. Vrijwilligerswerk doen

Tekst en Foto: Jan O’teur

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.