Home » Nieuws » Lokaal » Ambachters lopen pelgrimstocht van 2.870 km

Ambachters lopen pelgrimstocht van 2.870 km

Marlies en Jan Schram en Jaap van Beek, (v.l.n.r.), na aankomst bij de vuurtoren van Cabo Fisterra aan de Atlantische Oceaan, bij kilometerpaal 0,00, het echte eindpunt van de tocht.
Ambachters lopen pelgrimstocht van 2.870 km
Fotografie: De Pelgrims

H.I.Ambacht – Marlies en Jan Schram en Jaap van Beek hebben in 107 dagen via het Pelgrimspad, met volle bepakking, in totaal 2.870 km te voet afgelegd, van Hendrik-Ido-Ambacht naar Santiago de Compostela en Cabo Fisterra in noord-west Spanje. Een formidabele prestatie en een geweldige belevenis maar ook een avontuur dat vragen oproept.

1. Hoe is het zo gekomen?
Jan: Na een eerdere fietsreis van Marlies en mij naar Santiago de Compostela in 2011 besloten wij na mijn pensioen die tocht ook eens te gaan lopen.
Jaap: Ik ben al een tijdje aan het nadenken, nu ik alleen ben, wat ik de rest van mijn leven ga doen. Ik ben mijn vele verenigingsactiviteiten al enigszins aan het afbouwen en wil er op uit trekken. Laat nu mijn wandelmaat Jan het voor mij lumineuze idee opgevat hebben om de route naar Santiago te gaan lopen. Toen ik dat hoorde, heb ik direct gezegd: “Dan volg ik jou op het Pelgrimspad”.

2. Hoe hebben jullie je voorbereid?
Jan: Om loopervaring met rugzakbepakking op te doen, besloten wij gedrieën in 2016 in etappes langs het Pelgrimspad van Hendrik-Ido-Ambacht via Maastricht naar Reims te lopen, in totaal 687 km.
Jaap: Op die manier kon je met elkaar alles tot op de laatste gram afstemmen om daarna vanuit Reims aan de grote reisklus naar Santiago de Compostela te beginnen.

3. Hoe is de reis verlopen?
Jaap: Voor een pelgrim geldt: Hele mooie dingen beleven, maar het afzien hoort er onlosmakelijk bij. Elke dag wat bijzonders, steeds verrassingen. Iedere dag vraag je je weer af: Waar zullen we vanavond ons hoofd te ruste leggen? Kortom: Als pelgrim onderweg duik je onder in de cultuur, je verbreedt je blik op de wereld.
Marlies: Het is een geweldige ervaring om wandelend door ons eigen land, België, Frankrijk en Spanje te gaan. De route voert over de mooiste paden en wegen, door de prachtigste landschappen die je langzaam ziet veranderen. Al wandelend ben je één met de natuur, die we vanaf eind maart hebben zien ontluiken tot aan hoog zomer eind juni.
Lopend maak je ook snel contact met anderen, zowel mede-pelgrims als bewoners van de plaatsen en streken waar we doorheen gingen. We werden door mooie landerijen, dorpen en steden gevoerd en we zagen de mooiste kerken en kathedralen.
We voelen ons bevoorrecht dat we deze tocht hebben kunnen doen.

4. Na Santiago de Compostela hebben jullie er nog 96 km naar Cabo Fisterra aan vastgeplakt?
Jaap: Deze Pelgrimstocht is pas echt volbracht als je doorloopt naar Cabo Fisterra aan de Atlantisch Oceaan, het Romeinse einde van de wereld. Sommigen gooien daar hun versleten schoenen in de Atlantische Oceaan. Ik heb dat niet gedaan, want mijn missie krijgt een vervolg met de Vierdaagse van Nijmegen. Dan loop ik ook op deze schoenen, zij het dat ze wel van nieuwe hakken moeten worden voorzien!

5. Hoe hebben jullie deze Pelgrimstocht ervaren?
Pelgrimstochten zijn in. De moderne bedevaartganger gaat op zoek naar zelfbeleving en zelfontdekking. Wie eens een aantal maanden weg is, komt ons inziens niet als een ander mens terug. Wij hebben het ervaren als een unieke individuele belevenis, die onuitwisbare indrukken bij ons achterlaat en misschien later invloed op ons denken heeft.

Nieuwsgierig geworden?
Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u meer weten over de fantastische tocht, die Jan, Marlies en Jaap hebben afgelegd, bekijk dan hun uitgebreide reisverslagen op: www.Elizabethenjan.waarbenjij.nu en www.Jaapvanbeekhendrik-ido-ambacht.waarbenjij.nu

Door: Jan O’teur

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.