Home » Nieuws » Lokaal » Bezoek aan KunZt vanzelfsprekend?

Bezoek aan KunZt vanzelfsprekend?

Jolanda de Witte en een deel van het publiek.
Bezoek aan KunZt vanzelfsprekend?
Een expositie over taal en nieuwe inwoners in het Oude Raadhuis

Zwijndrecht – Na een reeks tentoonstellingen met het werk van beeldend kunstenaars uit de regio, staat vanaf 8 januari de Nederlandse taal er centraal. De expositie heeft betrekking op het Nederlands en nieuwkomers in Zwijndrecht. Met name over het leren en ontdekken van de taal. Welk woord is voor asielzoekers nou typisch Nederlands? Welke woorden vinden zij bijzonder? Het is de centrale vraag van deze tentoonstelling. De officiële opening werd, op 8 januari om 15.00 uur, gedaan door Mariëtte Kleywegt en wethouder Jolanda de Witte, gevolgd door livemuziek van ‘Dichterbij’.

De expositie
De wethouder noemde, in haar openingstoespraak, het “een hartverwarmende expositie over taal en taalbeleving”. Tevens refereerde ze aan een Tv-opname die is gemaakt door, en ook te zien is op de facebookpagina van, RTV-Rijnmond. De ‘kunstenaars’ maakten teksten, foto’s, schilderijen en andere kunstwerkjes over de Nederlandse taal. De initiatiefnemers van de expositie willen laten zien hoe ‘autochtone’ Zwijndrechters de nieuwkomers met de taal helpen. “Je leert elkaar steeds beter kennen. Zij leren ons veel over andere landen. We hebben ook echt lol met elkaar”, vertelt Elly de Romijn van Diverz.

‘Sjongejonge’ en ‘Samenwonen’
De deelnemers kregen de opdracht om met een typisch Nederlands woord aan de slag te gaan. Een van de asielzoekers koos voor het woord ‘samenwonen’. Ze komt uit Afrika en in het land waar ze vandaan komt is ongehuwd samenwonen uit den boze. Op de tentoonstelling zijn veel voorbeelden van wat zij vinden van Nederlandse woorden en hun eigen visie erop. Een bijzondere plek in deze expositie vormen de pentekeningen van de Iraakse kunstenaar Fadi Jalal en de foto’s van fotograaf Jeroen Niemeijer uit Dordrecht waar u als bezoeker ook actief mee aan de slag kunt. De quotes van Kader Abdolah geven het gevoel van deze expositie goed weer.

De expositie
In deze expositie krijgt een grote groep volwassenen uit de Drechtsteden die Nederlands leert een gezicht. Het gaat om de taalcursisten van o.a. de Bibliotheek Aanzet, Stichting Diverz, de handwerkdames van Wereldwijven, Zwijndrecht Werkt en de kassabontekenaar van Hardinxveld: Fadi Jalal. Zij delen aan de hand van woord en beeld hun ervaringen en verhalen met de inwoners van Zwijndrecht. Cine ’67 heeft de taalcursisten bezocht en hun ontmoetingen op film vastgelegd. De film van Cine ’67 is te zien op de expositie. Slaagt u voor het Nederlands examen? Men kan langskomen en meedoen aan een openbare les. Kijk op de site van KunZt wanneer de openbare lessen worden verzorgd.

Kader Abdolah
Dinsdagavond 31 januari is Kader Abdolah is te gast in het gemeentehuis van Zwijndrecht tijdens de expositie “Vanzelfsprekend!?” De lezing begint om 20.00 uur. Hij zal onder andere over zijn nieuwe, grote roman Salam Europa! spreken. Na afloop van de lezing signeert Abdolah zijn boeken in de expositieruimte. Plantage Hyperion is aanwezig met een boekentafel waar u o.a. zijn nieuwste boek kunt aanschaffen.

Openingstijden
De expositie ‘Vanzelfsprekend!?’ is geopend voor publiek van 8 januari tot en met 19 februari 2017. De openingstijden zijn op woensdag, donderdag, en zondag tussen 13.30 uur en 16.30 uur. De ingang van de expositieruimte is gelegen aan de Burgemeester de Bruïnelaan 45 in Zwijndrecht. Meer informatie over deze expositie en de activiteiten vindt u op www.kunztzwijndrecht.

Tekst en foto: Wim Uithol

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.