Home » Nieuws » Lokaal » Bouw nieuwe Petrakerk gaat niet door

Bouw nieuwe Petrakerk gaat niet door

Bouw nieuwe Petrakerk gaat niet door

Hendrik-Ido-Ambacht – Gisteravond bleek tijdens een ledenvergadering dat er niet voldoende draagvlak is voor de bouw van een nieuwe kerk voor de Gereformeerde Gemeente van Hendrik-Ido-Ambacht. Het streefpercentage van 70% stemmen voor de bouw van een nieuwe kerk werd niet gehaald, waarna de kerkenraad het besluit heeft genomen om te stoppen met deze nieuwbouwplannen.

“Een jarenlange discussie is afgerond, nu uit de stemming is gebleken dat het draagvlak onder de gemeenteleden niet voldoende is om te starten met de bouw van een nieuwe kerk”, stelt ds. M.H. Schot. “Er zal nu gezocht moeten worden naar andere mogelijkheden in of rond de bestaande Petrakerk om te werken aan voldoende ruimte voor de Woordverkondiging, de bediening van de sacramenten, het geven van catechisaties en voor de bijeenkomsten van de vele verenigingen”, zegt de predikant, die sinds september van dit jaar is verbonden aan de Ambachtse gemeente.

Een lange weg gegaan
T.A. Stoop, die leiding gaf aan de stuurgroep huisvesting en de bouwcommissie, meldt dat de opdracht om een nieuwe kerk te bouwen is teruggeven aan de kerkenraad. “In de afgelopen jaren zijn er veel onderzoeken uitgevoerd en hebben er talloze overleggen plaatsgevonden. De gemeenteraad stemde eerst in met het bestemmingsplan en na de uitspraak door de Raad van State op de ingediende beroepsschriften werd dit plan onherroepelijk. De laatste stap in het besluitvormingsproces was de hernieuwde instemming van de leden omdat het gegeven financiële mandaat overschreden werd. Deze instemming is er niet gekomen en nu rest de ‘afhechting’ van het proces met alle betrokkenen, waaronder de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht”, zo geeft Stoop aan.

Plan duurder
Het voorstel van de bouwcommissie, waarmee de gemeenteleden niet instemden, was om een kerk te bouwen met 2000 zitplaatsen, 8 zalen en 300 parkeerplaatsen voor een bedrag van 9 miljoen euro. De gemeenteleden hadden er in 2013 al mee ingestemd om een kerkgebouw te realiseren op de locatie Zuidwende. De verwachting was toen dat dit zeven miljoen euro zou gaan kosten. De kosten vielen echter hoger uit door de slechte bodemgesteldheid, het aanbrengen van extra brandwerende voorzieningen en het feit dat de kosten in de bouwsector sterk zijn gestegen. De Gereformeerde Gemeente is al meer dan tien jaar bezig om een oplossing te vinden voor het ruimtegebrek in de bestaande Petrakerk.

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.