Home » Nieuws » Lokaal » Burgemeester Jan Heijkoop is dol op kerst

Burgemeester Jan Heijkoop is dol op kerst

Burgemeester Jan Heijkoop is dol op kerst

H.I.Ambacht – Hij rijdt niet over de snelweg met zijn rode Porsche, maar over de onontgonnen grond achter zijn huis. Met de opbrengst uit zijn moestuin experimenteert hij graag in de keuken en naarstig zoekt hij naar een juiste balans tussen zijn bestuursfunctie en zijn spaarzame vrije tijd. Burgemeester Jan Heijkoop: familieman, eerste burger en hobbyboer. Kortom, een unieke man met vele passies.

Hoe vierde u van huis uit Kerst?
“Eerste kerstdag gingen we naar de kerk en daarna kregen we visite. Dan kwam de familie bij elkaar. Het speelde zich allemaal af op de boerderij tussen het melken en het vee verzorgen door. Het was altijd leuk. Ik kijk er met warmte op terug”.

Kerst is bij uitstek een feest van tradities. Welke traditie vindt u belangrijk om door te geven?
“Op eerste kerstdag naar de kerk gaan en daarna mooi dineren met de kinderen en de kleinkinderen blijf ik waardevol vinden. Inmiddels zijn we met twintig man. Ik had al een grote tafel maar ik heb zelf nog een grote plankentafel getimmerd, zodat de kleinkinderen er ook bij kunnen zitten.”

Wat wordt het kerstdiner?
“Ik ga een uitgebreide stoofschotel bereiden met wat gerechtjes eromheen. Van de herfst heb ik geëxperimenteerd met de zelfgekweekte pompoenen uit mijn moestuin en een heerlijke soep gemaakt van twee soorten. Wellicht wordt dat het voorgerecht. Mijn vrouw is overigens van de voorgerechten en de toetjes.”

Dat klinkt ambitieus. Hoe gaat u om met de onvermijdelijke kerststress en wat zijn uw tips om ermee om te gaan?
“Daar heb ik geen last van. Het is nu een rustige periode en ik heb de tijd om kennissen en vrienden te bezoeken om gezellig een biertje mee te drinken. In het algemeen moet je jezelf bij stress de vraag stellen: ”Wat is nu het ergst dat er kan gebeuren?” Als dat alleen een mislukt gerecht is, dan is dat maar betrekkelijk. De stress vooraf is veel zwaarder.”

Helpt u mee de kerstboom optuigen?
“Mijn vrouw doet dat samen met de kleinkinderen. Dat vind ik gezellig en het is het leukst om ernaar te kijken. Wel ga ik altijd zelf de kerstboom halen. Mijn boom is altijd te groot, dan moet ik er thuis weer een stuk afzagen”.

Met een broer als burgemeester en een zoon als wethouder bespreekt u dan nog iets anders dan de regionale politiek aan tafel?
De politieke trends in Dordrecht en de regio is zeker een gespreksonderwerp. Maar mijn andere zoon heeft een grondverzetbedrijf, dus ook de bedrijvigheid van ondernemers komt aan de orde, net als de ontwikkelingen in de voetbalwereld overigens. We zijn een hechte familie waarin alles besproken wordt. Toegankelijkheid naar inwoners vind ik trouwens ook heel belangrijk. Hun klachten zijn gratis adviezen voor verbetering van bestuur. Een burger moet een klacht altijd melden. Het betekent niet dat ze altijd gelijk krijgen, maar we kijken er wel serieus naar.”

Wat zijn uw hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar?
“Ik kreeg dit jaar te maken met ernstige ziekte in mijn omgeving eigenlijk besef je dan weer goed hoe kwetsbaar je bent en hoe belangrijk een goede gezondheid is. Mijn absolute hoogtepunt was de aanschaf van een rode oldtimer tractor, een Porsche, die helemaal is opgeknapt. Daar ga ik mee klussen.“

Elk jaar komt het weer ter sprake: burgermeesters die oproepen tot een vuurwerkverbod. Bent u een voor- of tegenstander?
“Als overheid moet je niet teveel verbieden. Veel mensen beleven er plezier aan. Ik zou alleen op willen roepen om het niet in de buurt te doen van ouderen. Ik wil alleen toezicht op verantwoord gebruik.”

Heeft u goede voornemens voor het nieuwe jaar?
“Ik zou meer evenwicht willen brengen in de verhouding tussen werk en vrije tijd en meer willen bewegen. Dat moet ik creëren door meer ‘nee’ te zeggen. Maar dat vind ik best lastig, want mijn persoonlijke ideaal is toch een ‘Frans model’. Daar heeft iedere gemeente, zelfs de kleinste, een burgemeester waarbij iedereen kan binnenlopen. Dat heeft zijn charme, maar kan ook best druk zijn.”

Wat wilt u zelf nog kwijt?
“Er is een categorie Nederlanders die het in alle opzichten moeilijker krijgt. Dat geldt zowel voor het vinden van een baan als voor het krijgen van een huurwoning. Ik maak me zorgen over die categorie waarvoor de vaste structuur is weggevallen. Ik denk daarbij ook aan ZZP-ers die lastig een huis kunnen kopen. Als samenleving moeten we deze groepen in het oog houden.”

Tekst en foto: Jacqueline van Dalen

Pompoensoep van de burgemeester

Vissen en koninginnen hebben het en vanaf nu kan ook Jan Heijkoop aan het rijtje toegevoegd worden met zijn eigen soep. Speciaal voor De Brug heeft burgemeester Heijkoop zijn recept prijsgegeven: “M’n familie is er dol op. De ingrediënten komen uit eigen tuin en ik kook puur op gevoel. Dus neem de hoeveelheden uit dit recept maar met een korreltje zout en geef er vooral uw eigen draai aan!”

Ambachtse Burgemeestersoep
Ingrediënten (voor 6 personen)

2 teentjes knoflook
2 grote uien
1 Spaans pepertje
8 stengels bleekselderij
Gerookte spekreepjes
Paprikapoeder, peper en zout
1,5 liter groentebouillon
Olijfolie

Benodigdheden
Grote soeppan
Staafmixer

Snij de ui, de bleekselderij, het pepertje en de knoflook. Verwarm een grote (soep)pan op middelhoog vuur. Giet er een flinke scheut olijfolie in en bak de ui tot hij glazig is en een mooi kleurtje krijgt. Voeg de rest van de gesneden ingrediënten en de spekjes toe, doe het deksel op de pan en bak alles onder af en toe roeren in 5 minuten zacht.

Schil de pompoen, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes van 2 cm. Doe de pompoen in de pan, doe het deksel terug op de pan en bak alles nog 25 minuten. Roer wel af en toe. Het is goed als de pompoen zacht en bijna gaar is. Giet de bouillon in de pan, breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken tot de pompoen helemaal gaar is.

Pureer alles met een staafmixer tot een gladde soep. Proef de soep en breng op smaak met peper en zout. Wat het echt af maakt is een scheutje olijfolie in de soep bij het serveren. Lekker met warm stokbrood uit de oven!

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.