Home » Nieuws » Lokaal » Burgemeester Schrijer geeft startsein voor Week van de Veiligheid

Burgemeester Schrijer geeft startsein voor Week van de Veiligheid

Burgemeester Dominic Schrijer (rechts) zet de verlichting aan van de brandgangen van Bolero/Ballade.
Burgemeester Schrijer geeft startsein voor Week van de Veiligheid

Door: Jacqueline van Dalen

Zwijndrecht – De Week van de Veiligheid is een landelijke bewustwordingscampagne voor burgers en ondernemers omtrent veiligheid en preventie. Ook Zwijndrecht doet eraan mee. Burgemeester Dominic Schrijer opende de week door het aanzetten van de nieuwe verlichting bij de brandgangen van Bolero/Ballade.

Met het aanbreken van de ‘donkere dagen voor Kerst’, neemt niet alleen de huiselijke gezelligheid toe. Ook het inbrekersgilde spint garen bij de lange avonden. Er is dan een toename merkbaar van criminele activiteiten die het daglicht niet kunnen verdragen. In dat kader vindt er ieder jaar een landelijke Week van de Veiligheid plaats. Van 10 tot 14 oktober zal ook in Zwijndrecht met diverse acties extra aandacht besteed worden aan het thema veiligheid om inwoners meer bewust te maken van veel voorkomende criminaliteit en de maatregelen ter preventie die zij daaromtrent zelf kunnen nemen. In dat licht bezien, gaf burgemeester Dominic Schrijer maandag 10 oktober het startsein door het het ontsteken van nieuw aangelegde verlichting bij de brandgangen van Bolero/Ballade in de wijk Heer Oudelands Ambacht. Met een druk op de knop ontstak hij de lichten, die op initiatief van de bewoners – deels met subsidie van de gemeente – zijn aangelegd. De goed verlichte achterpaden en brandgangen moeten potentiële dieven en inbrekers afschrikken hun slag te slaan bij de omwonenden.

Buurtinitiatief
‘Iedereen heeft enthousiast meegedaan’, zegt initiatiefnemer en buurtbewoner Leo de Heijde. Samen met twee buren bracht hij de verlichtingsplannen ten uitvoer en regelde de subsidie bij de gemeente. ‘We wilden de brandgang verlichten om het veiliger te maken. Het is er zo donker dat het moeilijk is om er met de fiets doorheen te gaan en kwaadwillenden kunnen zich er makkelijk schuilhouden. We kregen vijfentwintig euro subsidie per lamp van de gemeente. Maar ik moet eerlijk zeggen dat we het niet voor elkaar hadden gekregen zonder de snelle hulp en bereidwilligheid van elektrotechnisch bedrijf Verkerk Groep hier uit Zwijndrecht. Wat zij hebben gedaan is echt fantastisch’.

Burgemeester Schrijer sprak de bewoners lovend toe alvorens hij officieel de verlichting aanzette. ‘Ik ben heel blij met deze actie. We zien een daling in het aantal woninginbraken in Zwijndrecht, maar nog niet in schuurtjes en in auto’s. Zet inbrekers in het licht, want daar houden ze niet van’. Schrijers zou graag zien dat de verlichtingsactie meer navolging zou krijgen. ‘Ik roep bewoners op ook een subsidieaanvraag in te dienen, want het werkt’, weet de burgervader.

Programma activiteiten
Burgers kunnen zelf ook in het geweer komen tegen woninginbraak,fietsendiefstal en diefstal uit auto’s door preventieve maatregelen te nemen. Tijdens de Week van de Veiligheid organiseert de gemeente Zwijndrecht daarom samen met de politie de volgende activiteiten:

Donderdag 13 oktober: Burgernet en Wijkpreventie
Het promotieteam van Burgernet is donderdag 13 oktober vanaf 10.00 uur aanwezig op de weekmarkt bij winkelcentrum Walburg. Bij de speciale Burgernettent op de markt bij Walburg krijgt u voorlichting over Burgernet. Tevens kunt u zich daar aanmelden als vrijwilliger. Vrijwilligers van het wijkpreventieteam zijn er eveneens aanwezig om informatie te verstrekken over wat wijkpreventie doet.

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.