Home » Nieuws » Lokaal » De Vrienden van de Ambachtse Austin organiseren optocht

De Vrienden van de Ambachtse Austin organiseren optocht

De Vrienden van de Ambachtse Austin organiseren optocht
Fotografie: Jan Frèrejean

Op 8 september a.s. zal een optocht van zo’n 60 oude brandweervoertuigen een spectaculair schouwspel in Hendrik Ido Ambacht, Zwijndrecht en Heerjansdam gaan opleveren. Een aantal brandweerorganisaties in de Zwijndrechtse Waard heeft de handen in een geslagen voor het organiseren van deze bijzondere Jubileumtour.

De Ambachtse Austin, voor kenners een Austin KBF 100 is een brandweervoertuig, dat in 1963 door de gemeente Hendrik Ido Ambacht voor zo’n 32.000 gulden werd aangeschaft. Na 22 jaar trouwe dienst werd het voertuig in 1985 voor een symbolisch bedrag verkocht aan een aantal brandweermensen in Engeland, die de brandweerwagen gebruikten voor optochten en andere evenementen. Toen de brandweerwagen in 2000 dreigde te worden gesloopt hebben een aantal Ambachtse brandweermannen het voertuig naar Hendrik Ido Ambacht teruggehaald, volledig gerestaureerd en in 2002 in een Stichting ondergebracht. Deze Stichting, genaamd “De vrienden van de Ambachtse Austin” heeft als doelstelling de Austin zo lang mogelijk in originele en rijdende staat te houden. Om de kosten, die gepaard gaan met het onderhoud van de Austin te dekken kan de Stichting terug vallen op een aantal trouwe sponsors, die de stichting een goed hart toedragen. Helaas zijn deze inkomsten onvoldoende om alle kosten te dekken en daarom is de Austin met chauffeur ook te huur voor bijvoorbeeld open dagen, bruiloften, kinderfeesten enz. Alle inkomsten uit de verhuur worden besteed aan het in originele staat op de weg houden van de Austin.

De Stichting “Vrienden van de Ambachtse Austin bestaat dit jaar 10 jaar, de Zwijndrechtse Brandweervereniging van de posten Zwijndrecht en Heerjansdam 80 jaar en de Brandweervereniging “Steeds Paraat”van de post Hendrik Ido Ambacht viert begin 2013 haar 60-jarig bestaan. Daarnaast gaat de Brandweer Zwijndrechtse Waard, welke per 1 januari 2010 is ontstaan door samenvoeging van de brandweerkorpsen Zwijndrecht en Hendrik Ido Ambacht per 1 januari 2013 op in de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid. En daarmee is het einde verhaal voor de zelfstandige brandweerorganisaties uit de Zwijndrechtse Waard.

“Een moment om bij stil te staan”, aldus Adrie Hage, voorzitter van de Vrienden van de Ambachtse Austin “en daarom hebben we op 8 september een bijzonder evenement in de vorm van de Jubileumtour van oude brandweervoertuigen georganiseerd”.
Uiteraard rijdt het pronkstuk van de Stichting, de bijna 50 jaar oude Austin KBF 100 mee, maar er zijn ook handpompen uit 1854, 1873 en 1888, een Ford autospuit uit 1930 en een DAF Torpedoladder uit 1960 te zien. En niet te vergeten de oude militaire brandweerwagen van Van Wingerden uit Zwijndrecht.
De optocht van zo ‘n 60 brandweervoertuigen start om 11.00 uur bij de brandweerkazerne in Zwijndrecht en zal vandaar door de gehele Zwijndrechtse Waard trekken.

Op het laatste deel van het traject tussen Zwijndrecht en Hendrik Ido Ambacht zullen de oude handpompen uit de 19e eeuw zich, lopend voortbewogen bij de motorvoertuigen aansluiten. De optocht eindigt omstreeks 14.00 uur in het centrum van Hendrik Ido Ambacht, waar op dat moment ook de festiviteiten in het kader van de Zomerparkdag 2012 plaats vinden.
Op het feestterrein bij het gemeentehuis is voldoende gelegenheid om de voertuigen van dichtbij te bekijken. Daar zullen door de jeugdbrandweer ook spuitdemonstraties worden gegeven.

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.