Home » Nieuws » Lokaal » Even appen naar de buren Nextdoor

Even appen naar de buren Nextdoor

Burgemeester Jan Heijkoop overhandigt een Nextdoor-bord aan de algemeen coördinator van de Stichting Buurtpreventie, Gert-Jan Kleinebloesem
Even appen naar de buren Nextdoor
Fotografie: Jacqueline van Dalen

Digitaal platform moet buurten veiliger maken

H.I.Ambacht – In navolging van de Verenigde Staten is de nieuwe buurtapp Nextdoor nu ook in Hendrik-Ido-Ambacht actief. Zo’n 2100 burgers uit diverse wijken appen al met het digitale buurtpreventiesnufje. Om aan te geven dat bewoners in de wijk gebruik maken van Nextdoor, gaf burgemeester Heijkoop de aftrap voor het plaatsen van Nextdoor-borden.

Nextdoor is een besloten buurtapp, waarop burgers, vrijwilligers van de Buurtpreventie, politie en de gemeente digitaal zijn aangesloten om er niet alleen dringende waarschuwingen te plaatsen over bijvoorbeeld een stroomstoring of een uitgebroken brand, maar ook berichten van een mindere orde over alle andere voorkomenden aangelegenheden in de buurt, zoals het vinden van een oppas of het plaatsen van een oproep om uit te kijken naar de weggelopen kat. De app kan natuurlijk ook gebruikt worden voor het uitwisselen van tips voor de beste schilder in de buurt.

Iedereen in Ambacht kan zich gratis op Nextdoor aanmelden, zodat instanties en burgers elkaar onderling op de hoogte kunnen houden van wat er speelt in hun directe omgeving. Nextdoor heeft als insteek een betere en veiligere buurt te bewerkstelligen. Bewoners maken zo sneller contact met de buren om zich heen, is de idee.
“Samen werken aan veiligheid”

Hendrik-Ido-Ambacht is de eerste gemeente die het platform Nextdoor in gebruik neemt, zij het als pilot. Heijkoop plaatste daartoe het eerste app-bericht op Nextdoor met een druk op de knop bij wijze van digitale opening.

“De apps worden nu nog het meest gebruikt in de Volgerlanden, maar we willen stimuleren dat het doorgaat. Daarom plaatsen we overal borden. We moeten samen werken aan veiligheid”, zegt burgemeester Heijkoop, die het eerste Nextdoor-bord overhandigde aan de algemeen coördinator van de Stichting Buurtpreventie, Gert-Jan Kleinebloesem en daarmee meteen de aftrap gaf voor de actie.

Sociale cohesie
“Door het leren kennen van je buren via Nextdoor stimuleer je het buurtcontact en bevorder je de sociale cohesie. Mensen geven het met een appje door als ze iets verdachts zien. Daardoor krijg je een betere preventie en verhoog je de veiligheid ”, zegt Tamar Van De Paal, countrymanager van Nextdoor.

Dat er een dunne scheidslijn bestaat tussen sociale cohesie en sociale controle, beaamt Van de Paal. “Net als bij Facebook moeten mensen altijd bewust blijven wat ze erop zetten en nadenken of ze er bijvoorbeeld ook foto’s van hun kinderen op willen zetten.”

Aanmelden
De App werkt op zowel Apple als Android besturingssystemen. Aanmelden voor de gratis Nextdoor BuurtApp kan via: www.nextdoor.nl. Kijk voor meer informatie op www.buurtpreventiehiambacht.nl.

Door: Jacqueline van Dalen

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.