Home » Nieuws » Lokaal » Een geschiedenis van zwembad De Louwert

Een geschiedenis van zwembad De Louwert

Waar het landbouwschuurtje staat, staat nu zwembad De Louwert. Die brug (Stehouwerbrug) dateert uit 1955 en ligt er nog steeds.
Een geschiedenis van zwembad De Louwert
Fotografie: Historisch Genootschap Hendrik-Ido-Ambacht

Door: Jan-Willem Schneider

H.I.Ambacht – Na vele jaren is het zover: zwembad De Louwert krijgt een nieuw binnenbad en het buitenbad wordt gerenoveerd. Het meeste geld hiervoor komt van stichting CAI. Eerst zou Zwijndrecht meebetalen, maar dat gaat niet meer door, omdat er vanuit ons dorp ‘een uitgestoken financiële hand’ ontbrak. Als alternatief zal het Zwijndrechtse zwembad De Hoge Devel tot 2023 geopend blijven. En, zoals alles wat bestaat, heeft ook dit dossier een verhaal.

Zonder dat verhaal en uw geheugen zou De Louwert niet eens (meer) bestaan. Ter verduidelijking kunt u zich iemand zonder geheugen indenken. Zo’n persoon kan zich niets anders voorstellen dan wat hij ziet, hoort en voelt. Voor hem bestaat er geen zwembad. Hij ziet slechts een langwerpig gebouw, de blauwe lucht, hij voelt de hitte, hij hoort stemmen, terwijl een vage geur zijn neus prikkelt, maar waarvan? Om dat te weten, zou hij een geheugen moeten hebben. Hij ziet fietsen, hekken en enkele meeuwen zweven in de zon. Er is niets aan de hand; De Louwert bestaat niet voor de geheugenloze man, maar wel in ónze verhalen en herinneringen. Een duik daarin leidt naar de jaren dertig van de vorige eeuw, die zich kenmerkten door werkeloosheid.

“Zweminrichting”
Om de malaise te bestrijden, bedacht de gemeenteraad werkverschaffingsprojecten, zoals de bouw van een zwembad. Zo presenteerde het gemeentebestuur halverwege 1933 een plan. Dat was vrij streng voor hedendaagse begrippen, want het bad moest ‘s zondags dicht en gemengd zwemmen was verboden. Het bad zou aan de Noord gebouwd moeten worden; waarschijnlijk ging het om een strandje met een mannen- en vrouwendeel. Daartussen zou een hek komen, terwijl het geheel met hoge beplanting moest worden omzoomd. De relatief schaars geklede badgasten moesten immers vanaf de weg onzichtbaar blijven. Voor het toezicht zou er een badmeester benoemd worden. Maar, omdat hogere overheden het afkeurden, is het bad nooit aangelegd.

k-een-geschiedenis-van-zwembad-de-louwert-nu

Badhuis
In de jaren vijftig komt de vraag naar een zwembad opnieuw bovendrijven. In die periode werd de volkshygiëne steeds belangrijker, terwijl er in de woningen lang niet overal badkamers waren. Om dat probleem op te lossen, was een raadsmeerderheid voor een badhuis. Al snel werden er verschillende ontwerpen ingediend waarvan er één al een overdekt zwembad bevatte, evenals een beheerderswoning. De constructie moest in 1956 aan de Graaf Willemlaan verrijzen, maar dat plan ging opnieuw niet door, vermoedelijk omdat steeds meer nieuwe woningen een eigen badkamer kregen. Daardoor zou een badhuis na enkele jaren overbodig zijn.

Zwembad
Toch debatteerden de raadsleden medio jaren zestig opnieuw over een zwemgelegenheid, vooral over haar zondagsopenstelling. Het gemeentebestuur keurde dat af, evenals alle christelijke partijen, hoewel CHU’er Van der Sluis pleitte voor een gedeeltelijke openstelling. Uiteindelijk stemde hij voor volledige zondagsopenstelling, zodat het zwembad nipt toch op zondag open was. Zo opende burgemeester De Ridder in juli 1970 zwembad De Louwert en tien zomers later werd het karate- en wedstrijdenbad geopend. Ongelukjes gebeurden er ook; in 2007 gleden er enkele jongens van de waterglijbaan, totdat ze halverwege waren. Toen kraakte de glijbaan, steeds luider…“De bouten, de bouten schieten los!” En, de glijbaan brak; met een doffe plons belandden de jongens in het eerste bad, maar op enkele schrammen na mankeerden ze niets. Een ander bijzonder moment was het afscheid van badjuffrouw Jannie Stuurman in december 2012. Toen zei ze: “al tweeënveertig jaar vind ik het enorm leuk om jonge kinderen van niets naar een diploma te brengen”. Zo werd Jannie een bijna iconische figuur van De Louwert. De jongste grote verandering is de vernieuwing, zodat het verhaal over het zwembad vervolgd wordt.

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.