Home » Nieuws » Lokaal » Gevaarlijke verkeerssituaties in Hendrik-Ido-Ambacht 11

Gevaarlijke verkeerssituaties in Hendrik-Ido-Ambacht 11

Gevaarlijke verkeerssituaties in Hendrik-Ido-Ambacht 11
Oversteekplaatsen voor voetgangers kunnen gevaarlijke plekken zijn als ze niet goed zijn aangegeven of als de overstekers geen goed zicht hebben op het aankomende verkeer.

Hendrik-Ido-Ambacht – Ongetwijfeld doet de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht er alles aan om gevaarlijke verkeerssituaties binnen de gemeente te voorkomen. Toch is de redactie van De Brug naar aanleiding van onze oproep om verkeersgevaarlijke situaties bij ons te melden, overstroomd met reacties. Deze week besteden we aandacht aan een drietal oversteekplaatsen voor voetgangers, die door gebruikers als gevaarlijk worden aangegeven.

Vormgeving en locatie oversteekplaatsen voor voetgangers
Volgens Veilig Verkeer Nederland ligt een goede oversteekplaats voor voetgangers ofwel een zebrapad op een logische plek in de looproute. Ter hoogte van het zebrapad moeten automobilisten snelheid minderen, bijvoorbeeld door een plateau of drempel, eventueel in combinatie met een versmalling of middengeleider. Het zebrapad moet opvallend zijn voor naderend verkeer en moet voldoende uitzicht bieden voor voetgangers en op voetgangers.

Gevaarlijke oversteekplaatsen in Hendrik-Ido-Ambacht
In Hendrik-Ido-Ambacht voldoen de nodige oversteekplaatsen voor voetgangers niet aan de aanbevelingen van Veilig Verkeer Nederland en kunnen daarom als gevaarlijk worden beschouwd. Wij werden door inwoners op een drietal situaties opmerkzaam gemaakt. De eerste twee zebrapaden liggen op de doorgaande geasfalteerde voorrangsweg Admiraal de Ruijterlaan – Nibbelinckstraat. Het derde zebrapad, tevens oversteekplaats voor fietsers ligt direct na de Reewegrotonde aan de Antoniuslaan. Wij vragen ons af waarom er voor deze voetgangersoversteekplaatsen geen snelheidsremmende maatregelen en/of voorzieningen zijn getroffen en waarom er binnen een korte afstand van de zebrapaden parkeerplaatsen voor automobilisten zijn aangelegd.


1. Zebrapad Admiraal de Ruijterlaan ter hoogte van de Callenburghsingel
“Het zebrapad, dat hier is aangelegd is extreem gevaarlijk. Ik steek hier 6 x per dag over dus ik weet een beetje hoe de situatie is. Meer dan de helft van de automobilisten stopt niet of veel te laat, waardoor je vanzelf weer een stap terugdoet. Verder ligt de snelheid van sommige voertuigen dusdanig hoog dat van remmen voor een zebrapad al geen sprake meer kan zijn. Dit alles wordt mede veroorzaakt doordat de gehele Admiraal de Ruyterlaan is geasfalteerd en dat de kruisingen zijn omgetoverd tot voorrangskruisingen. Dus een geasfalteerde voorrangsweg met voetgangersoversteekplaatsen waar veel schoolkinderen moeten oversteken. Levensgevaarlijk!”.


2. Zebrapad Nibbelinkstraat ter hoogte van de Scheltingastraat
“Het gaat hier om het zebrapad gesitueerd aan de Nibbelinkstraat/Scheltingastraat. Overigens vindt ik in heel de Nibbelinkstraat de zebrapaden niet op handige plekken liggen. Er zijn al weleens kinderen aangereden op de zebrapaden. Maar inzake het genoemde zebrapad blijf ik mijn hart vasthouden. Als je vanaf de Scheltingastraat oversteekt sta je punt 1 achter een auto. Automobilisten zien je zo dus niet en zeker de kinderen worden over het hoofd gezien. En als je vanaf het Banckertplein komt met de auto ga je de flauwe bocht in, waardoor je de kinderen ook niet zie staan bij het zebrapad”.


3. Zebrapad/fietsersoversteekplaats Sacramentsboogerd/Antoniuslaan
“Als je lopend of op de fiets uit de Sacramentsbogerd (pad langs de Antoniuslaan) komt en je wilt de rotonde Reeweg/Antoniuslaan op, dan ben je voor automobilisten die vanaf de Reeweg komen (van links dus) absoluut NIET te zien. De auto’s komen daar met 50 km per uur de bocht om als ze niet hoeven te stoppen en ik ben dan ook al menigmaal bijna van de sokken gereden. Zelfs een keer huilend het politiebureau bezocht, zo was ik geschrokken. Toen hebben ze het oversteekbord een halve meter verplaatst, met geen enkel resultaat, dat bord (oversteekplaats) zien ze pas als je al onder de auto ligt! En dan heb ik nog verkeersinzicht en goede oren, maar dat er niet elke week een schoolkind wordt aangereden verbaast mij zeer!”.

Tekst en foto’s: Jan O’teur

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.