Home » Nieuws » Lokaal » Gevaarlijke verkeerssituaties in Hendrik-Ido-Ambacht: fietsen in winkelcentra

Gevaarlijke verkeerssituaties in Hendrik-Ido-Ambacht: fietsen in winkelcentra

Fietsen op de Sophiapromenade is wel gevaarlijk!
Gevaarlijke verkeerssituaties in Hendrik-Ido-Ambacht: fietsen in winkelcentra

H.I.Ambacht – ‘Fietsen zijn echt taboe in De Schoof’. Zo luidde de krantenkop boven een kort artikel in De Dordtenaar van 28 februari. Het is zelfs verboden fietsen aan de hand mee te nemen het winkelcentrum in. En het parkeren van fietsen voor winkelruiten en tegen bloembakken is natuurlijk helemaal uit den boze!

Fietsen taboe in De Schoof
Bij alle ingangen van winkelcentrum De Schoof staat duidelijk zichtbaar een verbodsbord voor fietsen (en bromfietsen). In de gemeenteraad gingen onlangs stemmen op om daar soepel mee om te springen. “Zo zouden mensen die slecht ter been zijn, steun kunnen hebben aan hun fiets”. Burgemeester en wethouders voelen er evenwel niets voor te tornen aan het verbod. Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen kan de gemeente iemand ontheffing verlenen, maar diens belang moet dan afgewogen worden tegen veiligheid en leefbaarheid. Burgemeester Jan Heijkoop: “In de mensenmenigte is een fiets hinderlijk. Regenjassen worden besmeurd, nylonkousen sneuvelen”

Irritant, maar niet gevaarlijk
De praktijk van alle dag is, dat ondanks het verbod voor fietsen, dagelijks tientallen mensen met hun fiets aan de hand in De Schoof boodschappen doen of hun fiets niet in de fietsenstalling maar in De Schoof zelf parkeren. Irritant voor het winkelend publiek en voor de winkeliers, maar gevaarlijk? Slechts een enkeling vindt het nodig om op de fiets het winkelcentrum onveilig te maken. Dat is zeker irritant, maar tot echt gevaarlijke situaties heeft het nog niet geleid. Bovendien worden deze kleine en grote boefjes meestal door bezoekers van De Schoof gecorrigeerd. Waar de burgemeester een mensenmenigte in De Schoof vandaan haalt is niemand die ik ernaar vroeg duidelijk. “Meestal kan je er een kanon afschieten zonder schade aan te richten”, krijg ik te horen. “Het enige wat je raakt zijn lege winkelpanden”, voegt een ander daaraan toe. “Besmeurde regenjassen en gesneuvelde nylonkousen? Hoe verzin je het?”.

Verbieden is één, maar handhaven?
Het is verboden, dus mag het niet! Maar waarom zie ik dan dagelijks tientallen overtreders om me heen. “Ach, er wordt mondjesmaat op gecontroleerd en de pakkans is vrijwel nul”, krijg ik te horen. Van de mensen die ik het vraag heeft nog nooit iemand een bekeuring gehad en niemand kent iemand anders die wel bekeurd is. Nou ja, het is natuurlijk verboden, maar gevaarlijk?

Fietsen in winkelcentrum Hoogambacht wel toegestaan
Terwijl het in winkelcentrum De Schoof strikt verboden is fietsen mee te nemen, is het winkelplein voor de winkels in winkelcentrum Hoogambacht, de Sophiapromenade, vreemd genoeg een groot fietsgebied. Fietsers mogen hier vrijuit en overal fietsen.

Een inwoner, die daar dagelijks komt vertelt: “Het zijn niet zo zeer de fietsers, die boodschappen komen doen, maar veel gevaarlijker zijn de fietsende moeders, die op het laatste moment hun kinderen over de Sophiapromenade naar school brengen. Ook de kinderen zelf kijken niet op of om. Als voetganger ben je niet veilig. Vooral op de hoek bij Verhage komen ze uit alle hoeken en gaten gevlogen”.

Wat gaan we eraan doen?
Het is inderdaad merkwaardig, dat op de Sophiapromenade de fietsers niet gescheiden worden van het winkelende publiek. Daar moeten de verkeersdeskundigen van de gemeente zich nog maar eens over buigen. En wat De Schoof betreft: in winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht of Makado in Alblasserdam kom je nooit een fiets tegen! Zou het overdekken van De Schoof dan toch de oplossing zijn?

Door: Jan O’teur

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.