Home » Nieuws » Lokaal » Het gezicht achter het masker: Marieke Poley

Het gezicht achter het masker: Marieke Poley

Huisarts Poley houdt telefonisch spreekuur.
Het gezicht achter het masker: Marieke Poley

De helden van de zorg worden zwaar belast, maar als vanzelfsprekend kwijten zij zich van hun taak. Dat geldt zeker voor onze huisartsen, waar iedereen automatisch als eerste een beroep op doet. Wie zijn deze ‘dijken’ in de frontlinie van de samenleving en hoe houden ze stand tegen het drukkende coronatij? Achter het masker van deze week schuilt het nuchtere gezicht van huisarts Marieke Poley.

“Mijn praktijk moet een huis zijn waar u zich veilig en begrepen voelt”, zo staat warmhartig vermeld op haar website. Marieke Poley (42), getrouwd en moeder van twee kinderen heeft een huisartsenpraktijk in Hendrik-Ido-Ambacht. Zij omschrijft zichzelf als “recht door zee, eerlijk en open”.

Moeiteloos trotseert ze de kou om af te reizen naar haar favoriete schaatsstek, om haar ijzers onder te binden. Schaatsen is haar passie. Ondanks haar drukke schema neemt ze het ervan, want het lonkende ijs heeft immers lang op zich laten wachten en de dooi loert alweer meedogenloos. Een interview kan, maar tussen het schaatsen door. Begrijpelijk, want de winterse sport geeft haar de broodnodige ontspanning als tegenwicht voor de alledaagse hectiek. Waar veel mensen in de rest van het land samenklonterden op het bevroren water, de coronaregels trotserend, viel het op de Rotterdamse Kralingse plas wel mee. “Mensen hielden rekening met elkaar en letten goed op de afstand”, aldus Poley.

Modernisering
Dat het Covidvirus tegen de grenzen van de flexibiliteit van medici en zorgverleners aanbeukt, is inmiddels wel bekend, maar een huisartsenpraktijk kampt daarnaast ook nog eens met de aanpassing van de praktijkvoering. “We hebben heel hard gewerkt om alles aan te passen. We houden nu veel meer telefonisch spreekuur en zijn ingesteld om e-hulp te kunnen geven via de mail of het toepassen van videobellen. Het is een modernisering, die heel goed bevalt. Het blijkt, dat het niet per se nodig is om face to face in de spreekkamer met patiënten te zitten.”

Uit onderzoek van RTL-nieuws blijkt, dat 60% van de huisartsen positief is over het telefonisch consult. Echter, een aantal dokters is bang om mogelijk een diagnose te missen. Poley behoort tot de grootste groep: “Ik vind de nieuwe werkwijze niet heel veel anders. Je kunt altijd een diagnose missen. Als huisarts geef je mensen een rugzakje mee, dat ze opnieuw contact op moeten nemen als de klachten niet overgaan of veranderen. Een aantal patiënten dacht ten onrechte dat we minder bereikbaar waren, waardoor ze later in beeld kwamen. Ik wil echt benadrukken, dat ze vooral op thuisarts.nl moeten kijken of contact moeten zoeken bij klachten”.

Vaccinatievolgorde
De vaccinatievolgorde zoals die door de overheid wordt gehanteerd, is erg onduidelijk. Ook de huisartsen tasten hierbij in het duister. “Nog niet één huisarts heeft beschikking over vaccins, waardoor wij nog niet kunnen vaccineren. We krijgen veel vragen over het vaccinatieschema, maar wij hebben hier totaal geen invloed op. Zo vragen mensen met overgewicht bijvoorbeeld of ze alvast op een lijst geplaatst kunnen worden, maar wij weten ook niet wanneer huisartsen hun patiënten kunnen vaccineren. Het levert soms boze reacties op, maar zodra we informatie ontvangen van de overheid wanneer we ertoe kunnen overgaan, sturen we uitnodigingen en staan we direct klaar om ze te geven.”

Wetenschappelijk bewijs
Poley zelf is, net als anderen uit haar beroepsgroep, inmiddels gevaccineerd. Zij had daarbij geen enkele twijfel. “Het is overtuigend wetenschappelijk bewezen dat het vaccin werkt en veilig is. Het is net zo goed getest als de andere vaccins in het verleden. Angst is echt niet nodig.”

Probleem
Sinds oktober 2020 heeft huisarts Poley haar deuren moeten sluiten voor nieuwe patiënteninschrijvingen wegens ruimtegebrek. Dat geldt overigens voor alle huisartsenpraktijken in Ambacht. Zij vindt dit een verontrustende ontwikkeling. “Op dit moment hebben al naar schatting 2750 inwoners geen huisarts in dit dorp, maar het inwoneraantal blijft wel groeien. Hierdoor is er een zorgelijk probleem ontstaan, waar vooralsnog geen oplossing voor gevonden is. Ik zou wel willen groeien, maar de gemeente heeft spijtig genoeg geen geschikte locatie binnen afzienbare tijd beschikbaar”, benadrukt de Ambachtse gezinsdokter teleurgesteld.

Tekst: Jacqueline van Dalen

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.